You are here

Vészhelyzet Tokióban és 3 szomszédos megyében!

Suga Yoshihide miniszterelnök ma vészhelyzetet hirdetett Tokióban és a fővárossal szomszédos három prefektúrában: Saitamában, Chibában és Kanagawában. A korlátozások  holnaptól, péntektől lépnek érvénybe és február 7-ig tartanak.

Tokióban hirtelen megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma. A mai nap 2.447 új esetet regisztráltak, és félő, hogy ha a fertőzések száma ilyen ütemben növekszik, a kórházak nem győzik a betegek ellátását.

A japán kormány arra kéri a lakosságot, hogy maradjanak otthon, feleslegesen ne hagyják el az otthonukat, főleg este 8 óra után.

Az éttermek és bárok este 7-ig szolgálhatnak fel alkoholt, és este 8-kor be kell zárniuk. Az edzőtermek, áruházak, bevásárlóközpontok és mozik is hamarabb fognak zárni.
A kormány 40 ezerről 60 ezer yenre (kb. 110-ról 165 ezer Ft.-ra) emeli a napi maximális pénzügyi támogatást azon étkező- és ivóhelyek számára, amelyek a vészhelyzet alatt rövidített nyitvatartással működnek.
A japán törvények szerint a rendelkezést megszegő szolgáltatókra nem róható ki büntetés, ezért a nevüket a hatóságok szégyenlistán hozzák nyilvánosságra.

A kormány a cégeket arra kéri, hogy ha lehetséges, a dolgozóit otthon végezhető munkával foglalkoztassa.

Rendezvények maximálisan 5.000 fővel tarthatók, maximálisan 50 %-os helykihasználással.

Ezek az intézkedések enyhébbek, mint a tavasszal, amikor az iskolák is bezártak, és a rendezvényeket törölték.

A vészhelyzet kihirdetésére azért került sor, mert a koronavírus-helyzet súlyossága a kormány skáláján elérte a legmagasabb szintet, a 4-es fokozatot.
Amennyiben a járvány enyhül, és a heti fertőzések száma 25/100.000 fő alá csökken, a 3-as fokozat lép életbe, s a kormány feloldja a vészhelyzetet.

Általában a japán lakosság fegyelmezett, és hallgat a kormányra. Ám aggályos, hogy ha ez mégsem lesz elegendő mértékű, a hatóságok hogyan tudnak érvényt szerezni a vészhelyzetnek, ha a kihágókat nem büntethetik.
A jelek arra mutatnak, hogy a lakosság belefáradt a hosszú visszafogottságba.

 

Joó M.
Japan Times nyomán
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: