You are here

Véres felvételek kerültek elő a japán bálnavadászokról

Az ausztrál kormány nem akarta közzétenni a felvételeket, de a Sea Shepherd nemzetközi aktivista szervezet jogi győzelmet aratott végül és nyilvánosságra kerültek a felvételek.

A Sea Shepherd nevű tengervédő csoport által közzétett háromperces videó azt mutatja, hogyan gyilkolják japán bálnavadászok a ceteket a Déli-óceánon. A felvételen uszonyuknál fogva húzzák ki a vízből a hatalmas tengeri emlősöket, miközben madarak lakmároznak belsőségeikből.

 

„A ceteket robbanószigonnyal vadásszák le, amely repeszeket szór szét a testükben, és fogai beakadnak az állat bőre alá” – magyarázta Hansen.

A véres felvételt az ausztrál vámhatóságok készítették 2008-ban egy antarktiszi misszió során. Hansen szerint az ausztrál kormány azért próbálta meg elkerülni a videó nyilvánosságra hozatalát, mert az árt a Japánnal fenntartott diplomáciai kapcsolatoknak. “A kormány az orvvadászok oldalára állt ahelyett, hogy megvédené a Déli-óceánban élő bálnákat.” Az ausztrál kabinet háromszor utasította el a felvétel nyilvánosságra hozására vonatkozó kérvényt, míg végül az információs biztos májusi döntését követően lehetővé vált annak későbbi közzététele.

Japán a nemzetközi tiltakozás ellenére ragaszkodik a bálnavadászathoz. Egy jogi kiskaput használva – úgymond – kutatási céllal öli le őket. A gyomruk tartalmát vizsgája, a húsukat pedig értékesíti.
A japán bálnavadászok munkáját a déli tengereken a Sea Sheperd éveken át sikeresen fékezte, mígnem azok japán kormánytól katonai és logisztikai segítséget kaptak, s a természetvédők lemaradtak a versenyben.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: