You are here

USA-Kína egyetértés a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyvermentesítésében

Korea

Az Egyesült Államok és Kína egyetért abban, hogy a Koreai-félszigetet teljesen és ellenőrizhetően atomfegyvermentessé kell tenni.

    Ebben állapodtak meg az amerikai-kínai biztonsági tárgyalásokon Washingtonban. Amerikai részről Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter vett részt a megbeszéléseken, kínai részről pedig Jang Csie-cse, a kínai elnök külpolitikai főtanácsadója vezette a küldöttséget.         A tanácskozás utáni tájékoztatón – amelyet Tillerson és Mattis közösen tartott – az amerikai diplomácia vezetője elmondta: felszólították Észak-Koreát, hogy hagyjon fel “a törvénytelen fegyverkezési programjával és ballisztikusrakéta-kísérleteivel. Rex Tillerson kifejtette, hogy a kínai delegációval folytatott megbeszélésen “őszinte eszmecsere” folyt az észak-koreai helyzetről, Pekingnek a Dél-kínai tengeren tapasztalható aktivitásáról, és a kínai emberi jogi helyzetről is.

   A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Kínának és más országoknak is “nagyon határozott” lépéseket kell tenniük az észak-koreai fegyverkezési program finanszírozásában részt vállaló, a miniszter megfogalmazása szerint “bűnrészes vállalatok” ellen.

   Az amerikai külügyminiszter megemlítette: az Egyesült Államok keresi a lehetőséget arra, hogy Kínát bevonja az iraki újjáépítési programba, egyúttal leszögezte azt is, hogy az amerikai kormány álláspontja szerint Kínában megteremthető a hosszútávú stabilitás.

    A sajtótájékoztatón James Mattis védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Washington elkötelezett az amerikai-kínai biztonságpolitikai együttműködés javítása mellett. Részletek közlése nélkül hozzátette: behatóan megtárgyalták a Dél-kínai tengeren kialakult feszültség csökkentésének módjait.

(MTI nyomán)

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: