You are here

Unatkozó nyugdíjasok bűnöznek Japánban

A japán társadalom rohamosan elöregszik. A nyugdíjasok unatkoznak és szórakozásból bűnöznek. A többségük nem is először. Az idősekből álló szervezett bűnözés olyan új veszély, amire fel kell készülnie az igazságügyis szerveknek.

Japánban egyre több a 65 évesnél idősebb, vagyis, nyugdíjas korú bűnöző. Az idős zsiványok sokkal agresszívabbak és könyörtelenebbek fiatalabb társaiknál.
Hivatalos adatok szerint a nyugdíjas korú tettesek közül a lebukás utáni két éven belüli visszaeső kétszerese a 29 évesnél fiatalabb korosztálynál. Éppen ezért a börtönbüntetését töltő öregek 70%-a nem először ül.

Oktatás a börtönben
Oktatás a börtönben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A statisztikák szerint 2005-ben az összes letartóztatottnak csak 6%-a volt 65 évnél idősebb, 2015-re ez a szám már 20%-ra emelkedett. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a letartóztatottaknak csak az 1%-a idős.

Más az arány az elítéltek esetében. Míg a japán börtönökben ülőknek 12%-a nyugdíjkorhatár feletti, az USA-ban csak 3%.

Japánban az öregek törvényszegése többségében bolti lopásban, és más, kisebb fajsúlyú bűnözésben merül ki. Ennek okát társadalomkutatók többek között a magányban, unalomban és az unatkozásban látják.

Mindezek ellenére Japán még mindig a világ egyik legjobb közbiztonságát mondhatja magáénak. A 127 millió lakosú országban tavaly egymillió bűneset történt, míg a feleennyi lakosú Franciaországban 3,7 milliót.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: