You are here

Újraindulhat két japán atomreaktor

A japán atomenergia-ügyi hivatal kiadta a végleges engedélyt két atomreaktor újraindítására. A hivatal szerint a két – egyenként 1356 megawatt teljesítményű reaktor megfelel a fukusimai atomkatasztrófa után megszigorított követelményeknek.

      A japán atomenergia-ügyi hivatal kiadta a végleges engedélyt a Kasivazaki-Karivában lévő atomerőmű két reaktorának újraindítására. A hivatal szerint a két – egyenként 1356 megawatt teljesítményű – reaktor megfelel a megszigorított működési feltételeknek.

      A valódi újraindítás azonban még évekig elhúzódhat, tekintve, hogy az atomerőművet üzemeltető TEPCO-nak meg kell szereznie a helyi hatóságok – gyakorlatilag a térség lakóinak – hozzájárulását. Ez azonban eddig minden újraindításra váró atomerőműnél problémás volt, a helyi lakosság tart az újabb nukleáris balesettől. Jelen esetben a lakossági engedély kiadását maga a helyi hivatal is ellenzi Niigata 2016-ban megválasztott kormányzója személyében.

     Ismeretes, 2011, március 11-én 9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami okozott hatalmas károkat Fukusima térségében. Maga a fukusimai atomerőmű is megsérült, ez miatt több település teljes lakosságát evakuálni kellett. A térség – beleértve a tengert is – erősen sugárszennyezetté vált. Ezt követően a kormány számtalan atomreaktort leállított. A helyi lakosság sem ezek, sem a kötelező karbantartási munkák miatt leállított reaktorok újraindításához nem járult hozzá.

      Jelenleg mindössze három reaktor működik az 54-ből. Ha a kormány jogi megoldásokkal megkerüli a lakossági hozzájárulást, akkor is – fentiekkel egyetemben – csak öt reaktor fog áramot termelni. Japán megújuló energiaforrások létesítésével próbálkozik. Az utóbbi években több kisebb naperőmű épült.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: