You are here

Újraindulhat két atomreaktor

Takahama

A legfelsőbb bíróság döntése hatályon kívül helyezett egy előző határozatot, így újraindulhat a takahamai atomerőmű két reaktora.

Tiltakozók a bíróság előtt
Tiltakozók a bíróság előtt

A japán legfelsőbb bíróság felülírt egy alacsonyabb szintű bírósági döntést és engedélyezte a takahamai atomerőmű két leállított reaktorának üzembehelyezését. A 2011-es, 9-es erősségű földrengést és cunamit követően Japán leállította mind a 42 atomerőművét. Ebből eddig öt újraindulhatott, ám ezek közül a Kansai Elektromos Művek által kezelt takahamai erőmű két reaktorát tavaly újra leállították. Erre a szomszédos Siga megye lakosai kérésére került sor, akik elégtelennek tartották a biztonsági előírásokat, s azóta folyik a jogi huzavona. A Kansai Elektromos Művek a biztonsági előírások megfelelősége mellett érvel, és gazdaságosságra hivatkozik. Ha a szükséges energiamennyiséget nem atomreaktorokkal állítja elő, az naponta 2-300 millió yen (356-800 millió Ft.) többletköltséget igényel. A jogi vitának vetett véget az oszakai legfelsőbb bíróság döntése, a két reaktor újra áramot termelhet.

Az atomenergia lényegesen olcsóbb a többinél
Az atomenergia lényegesen olcsóbb a többinél

A fukusimai atomerőmű nukleáris katasztrófája óta a japán lakosság berzenkedik a leállított erőművek újraindításától. Számtalan ilyen értelmű per van folyamatban. A helyi bíróságok hajlamosak a lakosság javára dönteni, a legfelsőbb bíróságok azonban – mint Takahama esetében az oszakai legfelsőbb bíróság is tette – inkább a kormány pártján állnak.

Bizonytalannak látszik az üzemen kívül helyezett további 37 nukleáris erőmű sorsa. Bár a japán iparnak elektromos energiára van szüksége, nem valószínű, hogy a lakosság heves ellenzését figyelmen kívül hagyva sokat ismét üzembe helyeznének.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: