You are here

Újabb földrengés Fukushimában

Újabb földrengés Fukushimában

Március 11-e óta Fukushima minden nap foglalkoztatja a japánokat. A 9-es erősségű földrengés megrongálta a világ egyik legnagyobb erőművét, amely az óta is folyamatosan radiokatív sugárzást bocsát a környezetére.

A földrengést követő cunamiban közel 28 ezer lakos lelte halálát. A térség életben maradt lakossága ma is sokat szenved. A japán kormány az atomerőmű 30 kilométeres körzetéből evakuálta a lakókat, megsemmisítette a sugárszennyezett zöldségtermést, a térségből származó tejtermést, és betiltotta a tengeri halászatot.

Több százezren elveszítették vagy elhagyni kényszerültek otthonukat, és elveszítették megélhetési forrásukat is. A jövőre nézve Demoklész kardjaként lebeg a fejük fölött az előjelzett újabb nagy földrengés.

Az atomerőmű túlhevült fűtőtesteinek üzemszintre hűtése további 3 hónapot vesz igénybe. Ezután elszállítható állapotba való teljes lehűtése még 3 hónapot, majd a beton szarkofág készítése 1-2 hónapot. Ha… Ha nem lesz újabb erős földrengés – mondják a szakértők.

Ma 5,3-as erejű földrengés volt Fukushimában. Nem nagy ez a 9-eshez képest, és szerencsére kibírták az erőmű robbanástépte falai, a repedt reaktorok és a sugárzó hűtővíz szivárgó csatornái. Kérdés, hogy mennyit bírnak még ki.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: