You are here

Újabb erős földrengés Japánban

December 7-én, japán idő szerint délután 5:40 órakor erős földrengés rázta meg a japán fősziget észak-keleti partvidékét. Központja ugyanott volt, ahol tavaly március 11-én. A rengést kisebb cunami követte.

December 7-én délután 5:40 órakor Miyagi megyében és környékén megremegett a föld. Az újabb katasztrófa már nem érte teljesen váratlanul a szigetország lakóit. A kiemelkedően erős rengés előtt egy perccel a mobiltulajdonosok készülékei fülsértő hang és rezgés közepette üzenettel hívta fel a figyelmet a közelgő veszélyre. A 7,3-as erejű, hosszan tartó földregés még 250 km távolságban, a fővárosban is megmozgatta az épületeket.

A japánok földrengéskor rögtön a rádiót vagy a televíziót figyelik. Ott kapnak hírt a katasztrófa erejéről és a teendőkről. Most minden adó ugyanazt az üzenetet ismételgette sokáig. „Nagyon erős földrengés volt, és egyre nagyobb hullámú cunami közeledik. Egy percet se késlekedjenek, mentsék az életüket. Siessenek magaslatokra, vagy magas épületek tetejére. Emlékezzenek a tavalyi nagy földrengésre!”

Az embereket nem kellett biztatni. A kormány Miyagi megyében cunamiriadót rendelt el, és 25.000 embert evakuáltak, közöttük  a fukusimai atomerőmű dolgozóit is. A szökőár Miyagi partjánál tetőződve végül csak egy méter magasságot ért el, de a túlzott óvatosság soha nem árt. A földrengésnek halálos áldozatai nincsenek, az anyagi károkról még nem kaptunk jelentést.

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/proba-5/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: