You are here

Újabb ENSZ-csapás Észak-Koreára

 

 Újabb szankciókat szavazott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Észak-Koreával szemben, a büntető intézkedéseket az amerikai elnök javasolta. A 15 tagú tanács egyhangú döntést hozott, Kína egyetértésével.

A szankciók értelmében 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. Az előbbi mennyiségét az elfogadott határozat évi 4 millió hordóban, a finomított termékekét pedig évi 500 ezer hordóban határozza meg. A határozat szerint az észak-koreai vendégmunkásokat egy éven belül haza kell küldeni abból az országból, ahol dolgoznak. Itt a cél az, hogy megfosszák a phenjani rezsimet a vendégmunkások által hazaküldött pénztől.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a voksolás után azt nyilatkozta: az újabb határozat “egyértelmű üzenet Phenjannak, hogy minden további ellenszegülését további szankciók sora és elszigetelődés követi majd”.

A szankciókat nukleáris és rakétaprogramja miatt hozták Észak-Korea ellen, immár sokadszor. Washington 2008 óta folyamatosan szankciókkal próbál nyomást gyakorolni Phenjanra, mindeddig eredménytelenül.

Az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát rendszeresen fenyegető ázsiai kommunista ország november végén újabb sikeres ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre olyan rakétával, amely állítása szerint képes elérni az Egyesült Államok bármely pontját.

Elemzők az újabb szankcióktól azt várják, hogy döntő hatása lesz az észak-koreai gazdaságra és így sikerülhet meghátrálásra késztetni Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort.

Az olajszármazékok további tiltása nehéz helyzetbe sodorja a poszt-sztálinista rezsimet. Már az ország vezetői is csak indokolt esetben használhatják a szolgálati autóikat. Az utóbbi hónapokban több tucat észak-koreai bárka sodródott Japán partjaira. Az üres benzintankkal érkező horrorisztikus alkalmatosságok utasai általában csak a csontra fogyott holttestek. A japán hatóságok szerint a benzinhiány miatt irányíthatatlanná vált bárkákat a tenger elsodorta.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: