You are here

Újabb atomreaktor leállt, 54-ből már csak 18 üzemel

 Újabb atomreaktor leállt

A főszigeten fekvő Fukui megyében szombaton meghibásodott az Ói atomerőmű. Az akkor kis hibának feltüntetett ok ma nagyobbnak látszik, ezért az erőmű 1-es reaktorát  biztonsági okokból leállították. Tavaly még 54 atomreaktor biztosította az ország villamosenergia ellátását. A meghibásodott fukushimain kívül műszaki hiba, illetve felülvizsgálat miatt többet leállítottak, és ezeknek az újraindításához a helyi lakosság nem járult hozzá. Az Ói leállásával már csak 18 reaktor működik, ami az országos energiaszükséglet kevesebb, mint 30%-át biztosítja.  

A japán lakosság és a nagyfogyasztók már eddig is példát mutatottak energiatakarékosságból.  A helyenként 35-40 fokos melegben egyáltalán, vagy csak csökkentett módban használnak klímaberendezéseket és elektromos gépeket. Az állomások helyiségeit  a legnagyobb melegben nem hűtik, és sok helyen állnak a mozgólépcsők. A hivatalok a szokásos öltöny helyett „lenge” öltözetre tértek át, előrébb hozták a munkakezdés időpontját, az áruházak pedig a zárásét. Ám még így is minden valószínűség szerint ahogyan az illetékes miniszter megjósolta, a nyári melegben összeomolhat a szigetország áramszolgáltatása.

A tragédia megelőzésére újabb áramtakarékossági láz indult, amely nem szűkölködik elmés ötletekben sem. A kereskedelemben mintegy 250 ezer forintért kapható 1,2-1,4 kW-os „háztartási” generátor. A televízió bemutatta egy új személyautó prototípusát, amely szükség esetén áramfejlesztőként biztosítja egy kisebb háztartás áramigényét: a helyiségek világítását, a porszívó és mikrohullámú sütő működését. Vásárolható kézi ventilátor is, amely a számítógépek USB-csatlakozójáról vagy napsugárral tölthető fel.


Nakano

Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/jovo-tavaszra-minden-japan-atomeromu-leall/http://interjapanmagazin.com/gigantikus-japan-energiaterv-napkollektorok/
http://interjapanmagazin.com/ensz-vizsgalat-indul-az-atomkatasztrofa-ugyeben/

http://interjapanmagazin.com/tenyleg-leall-a-hamaokai-atomeromu/

http://interjapanmagazin.com/leallitjak-a-tokio-melletti-hamaoka-atomeromuvet/
http://interjapanmagazin.com/mar-a-negyedik-atomeromu-hibasodott-meg-japanban/
http://interjapanmagazin.com/megfekeztek-az-onagawai-atomeromu-szivargasat/
http://interjapanmagazin.com/forrosag-hoguta-itt-a-nyari-meleg/
http://interjapanmagazin.com/jovo-tavaszra-minden-japan-atomeromu-leall/
http://interjapanmagazin.com/laza-nyari-oltozet-a-hivatalokban-2/
http://interjapanmagazin.com/energia-takarekossag-koran-kezdessel/
http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-az-atomtervet-feladjuk/
http://interjapanmagazin.com/nyari-aramvalsag-japanban/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: