You are here

Tovább gyűrűzik a sugárzott marhahús-botrány

Tovább gyűrűzik a sugárzott marhahús-botrány

Előző cikkünk óta további 411 sugárfertőzött marha eladására derült fény. Azóta mindössze hét újabb farm vizsgálatára került sor, de így már összesen 554 azoknak a szarvasmarháknak a száma, amelyeket radioaktív céziummal fertőzött takarmánnyal etettek, és értékesítettek. Az újabban felderített szállítmányból 199 került Tokióba, 192 Hiogó, 9 Gunma, 8 Fukushima, 2 Tocsigi és 1 Szajtama megyébe.
Az újabban leleplezett gazdaságokban a takarmány fertőzöttsége még az előzőnél is magasabb, 680.000 Bequerel/kg, ami a határérték körülbelül 510-szerese.

 

 
 

 

Kobayashi
Inter Japán Magazin
  
 
Előzőleg írtuk:

 

Egyre több cézummal fertőzött hús az élelmiszerellátásban

 

Immár 143 sugárfertőzött szarvasmarha után folyik nyomozás, amelyeket az ország legalább 35 megyéjébe osztottak szét. (Japán 47 megyéből áll). Előző híradásunk óta a hatósági vizsgálat további 84 radioaktív céziummal szennyezett szénával etetett szarvasmarha nyomára bukkant, amelyeket az előzőekhez hasonlóan szétosztottak az ország húsforgalmába.

Az újabban észrevételezett  84 marhát 8 megyébe szállították ( Mijagi, Fukusima, Jamagata, Tocsigi, Szajtama, Tokió, Ószaka és Ehime). A nyomozás kiderítette, hogy március 28-tól július 13-ig ezekből 53 Tokióba került, 19 Fukushima megyébe, 8 a szajtama megyei Kawaguchiba, 2 Jamagata megyébe és 2 a mijagi megyei Szendájba. A kormány felszólította a fogadó megyéket a fertőzött hússzállítmányok pontos helyének megállapítására.

Az ügy július 11-én kezdődött, amikor kiderült, hogy egy minamisoma-i farmon az állatokat erősen sugárszennyezett takarmánnyal etették.  Az ekkor kezdődött ellenőrzések egyre több esetre derítenek fényt, amelyek során sugárfertőzött hússzállítmányok kerültek az ország élelmiszer-ellátásába.

Helyi hatóságok szerint a 84 tehén 5 farmról származik, Korijama, Kitakata és Soma városokból. Például a korijamai farmon takarmánynak használt széna radioaktív cézium tartalma 500.000 becquerel/kg, a határérték mintegy 380-szorosa.
A minisztérium szerint a tehenek általában 1-2 kg szénát fogyasztanak naponta.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint, ha egy tehén naponta 1 kg 500.000 bequerel/kg szennyezettségű szénát fogyaszt, akkor körülbelül 48.000 bequerel, a marhákra számított határérték 96-szorosa halmozódik fel a húsában.

A Ritsumeikan Egyetem professzora, Anzai Ikuro véleménye szerint ez a mennyiség “nem egyértelműen okoz károsodást a szervezetben”, de hozzátette, hogy “azért jobb tartózkodni az elfogyasztásától, amíg ki nem derül a helyzet valóságtartalma”.

Macujama város (Ehime megye) egyik szupermarketban júniusban 5.7 kg húst eladtak, amely minden bizonnyal fogyasztásra került.

Az említett gazdaságok farmerjei a kihallgatásukon azzal védekeztek, hogy nem volt tudomásuk a központi hatóságok március 19-én kiadott közleményéről, mely szerint fedetlenül tárolt takarmánnyal tilos állatokat etetni.

Sokan attól tartanak, hogy a fertőzött hússzállítmányok leleplezése csak a jéghegy csúcsa, mert ha lehetőségük volt rá, a farmerek minden sugárszennyezett hús értékesítettek. Kérdés, hogy mi történik azokkal a személyekkel, akik a tilalmat megszegve többezer fogyasztót veszélybe sodorhattak.
 

 

———————–        ————————-         —————————–        —————————- 
Közel 400 kg sugárfertőzött marhahús került elfogyasztásra
Mint a nyomozás kiderítette,  a fukusima megyei  Minamisoma városának egyik  farmján a sugárfertőzött szénával táplált marhák húsából összesen 1.438 kg került 12 megyében szétosztásra. Nagyobbik  részének  sikerült  még időben  letiltani a forgalmazását, ám 373 kg már fogyasztásra került.

Arról egyelőre nincsen hír, hogy a rendőrség folytat-e nyomozást a veszélyes hústermék fogyasztóinak felderítésére, illetve a hús eladója, a farm tulajdonosa ellen indít-e valamilyen eljárást.

/Kyodo News nyomán/

http://interjapanmagazin.com/kozel-400-kg-sugarfertozott-marhahus-kerult-elfogyasztasra/

———————–        ————————-         —————————–        —————————- 

Radioaktív céziummal fertőzött marhahús Japánban

Július 9-én magas radioaktív cézium tartalmú marhahúst fedeztek fel Tokió egyik húscsomagoló üzemében. A nyomozás feltételezi, hogy a sugárszennyezett hús a fukusima megyei Minamisoma egyik farmjáról származik.

A farmon a marhák etetésére használt, fedetlenül tárolt széna 75.000 bequerel/kg radiokatív céziumot tartalmazott, amely a megengedett határérték 56-szorosa. Azonnal megtiltották a  sugárfertőzött hús forgalmazását. A további vizsgálat kiderítette, hogy a tokiói húscsomagolóba erről a farmról 11 marha húsát szállították el, ám további 6 marháét (amelyeket ugyanazzal a fertőzött szánával tápláltak) 9 megyébe osztották szét. A  többek között Tokióba és Oszakába is eljutott húsok letiltása későinek bizonyult, mert abból már többen fogyasztottak.   Goshi Hosono miniszter azzal nyugtatta a lakosságot, hogy a hús kis mennyiségben való fogyasztása az egészségre nincs  nagy kihatással.

/Kyodo News nyomán/

Inter Japán Magazin
  

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: