You are here

Tokió 2020 – Oltják az olimpikonokat, a szervezők eltökéltek

Japánban oltják az olimpikonokat, illetve a hivatalos résztvevőket, és miközben a lakosság, illetve egészségügyi szakértők körében jelen van az aggodalom, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság 50 nappal a megnyitó előtt továbbra is eltökélt a tokiói rendezést illetően.

    „Ahogy világszerte, úgy Japánban is elkezdték előre venni az oltási sorrendben az olimpikonokat és a résztvevőket. Itt, Japánban ezt fű alatt teszik, hiszen a közvélemény a mérések szerint és szabad szemmel láthatóan is elutasító a játékokkal szemben” – mondta a helyszínről a közmédia tokiói tudósítója.

Emlékeztetett rá: a legfrissebb gyakorlati nehézségek abból fakadhatnak, hogy több ezer önkéntes mondta le a részvételét és ugyanez igaz néhány orvosra is, akik arra hivatkoznak, hogy jelenleg túl sok tennivalójuk akad a koronavírusos betegekkel.
Mint azt felidézte, az elmúlt hetekben petíciók készültek sportolók és ellenzéki politikusok részéről, sőt még egy olimpiai szponzor is kérte, javasolta a játékok törlését.

„A tiltakozások között figyelemre méltó a hatezer tagot számláló tokiói orvosi szövetség véleménye, illetve tegnap a kormány első számú orvosi tanácsadója arról beszélt a parlamentben, hogy a jelenlegi körülmények között nem normális olimpiát tartani” – folytatta.

Kiemelte ugyanakkor, bizakodásra adhat okot, hogy mostanáig másfél ezer külföldi sportoló és hivatalos résztvevő fordult meg a tesztversenyeken és ezek a főpróbák problémamentesen zajlottak, mindössze egy fertőzöttet találtak, Thomas Bach NOB-elnök pedig azzal számol, hogy az olimpiai falu lakóinak nyolcvan százaléka beoltva érkezik majd Japánba.
„A szerződések szerint egyedül a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak van joga a törlésről gondolkodni, de ennek semmi jele. Mint ahogy a japán fél sem ingott meg egy pillanatra sem az elmúlt hetekben” – hangsúlyozta a tudósító.

Arról is beszélt, hogy egyre több információ utal rá, hogy lesznek majd belföldi nézők a lelátókon. Emlékeztetett: baseball- vagy éppen kosárlabda-mérkőzéseken például a veszélyhelyzet ellenére jelenleg is ötvenszázalékos kapacitással üzemelhetnek a létesítmények, az olimpiára korábban megvásárolt jegyek közül pedig négymilliót nem váltottak vissza.

„Ismerve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán szervezők, döntéshozók, a kormány elszántságát és következetes kijelentéseit, innen, Japánból nézve nagyon is valószínű, hogy kevesebb mint két hónap múlva megnyitó lesz a városban” – mondta az M4 Sport Sporthíradójában a tudósító.
A nyári játékok július 23-tól augusztus 8-ig tartanak, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: