You are here

Tokió 2020 – A NOB-elnök optimista a sportolók beoltottságát illetően

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke bízik abban, hogy a tokiói résztvevők „nagyon nagy száma” koronavírus elleni oltást kap, még mielőtt az ötkarikás játékok július 23-án megkezdődnek.

 Az olimpiai ügyekkel foglalkozó insidethegames.biz portál Thomas Bach beszédét ismertetve kiemelte – az oltási folyamatot illetően – a NOB segíti a nemzeti olimpiai bizottságokat, és azok is egymást, miközben a NOB változatlanul azt vallja, hogy az oltás ne legyen kötelező a sportolók számára a japán fővárosban való versenyzéshez.

Bach úgy fogalmazott, hogy az olimpia biztonságos megrendezése érdekében a NOB ösztönzi a nemzeti ötkarikás testületeket és e téren „nagy előrelépés tapasztalható”.
„A nemzeti olimpiai bizottságok nagy számban jelentették már be, hogy sportolóikat beoltják, beleértve az Egyesült Államokat és számos más országot. Egyes csapatoknál ez már meg is történt és vannak, amelyek már megállapodtak a kormányukkal az oltásról” – idézte a portál Bachot. Hozzátette, hogy a NOB kapcsolatban áll azokkal a nemzeti olimpiai bizottságokkal, amelyek országaiban nincs oltás és jelezte: „próbálunk segíteni”.

Közben a Kyodo News japán hírügynökség arról számolt be, hogy akár naponta lehetnek Covid-tesztek az olimpia alatt. A szervezőktől származó információk szerint a lehetséges vírusfertőzés kimutatásának céljával adott esetben már nem orrból és torokból, hanem nyálból vennének mintát, és a vizsgálatokat az olimpiai faluban ejtenék meg. A jelenlegi irányelvek úgy szólnak, hogy négynaponta tesztelik a sportolókat a tavalyról ez év nyarára halasztott tokiói olimpián.

MTI korrigálva

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: