You are here

Tényleg leáll a hamaokai atomerőmű

Leállítják a hamaokai erőművet

Végre döntött a hamaokai atomerőmű sorsáról tulajdonosa, a Chubu Electric Power.

Szakértők véleménye szerint 85% az esélye annak, hogy az elkövetkező 30 évben 8-as erősségű földrengés következik be a térségben. Akkor pedig a három földrajzi lemez találkozási pontjára épített atomerőmű olyan kiemelt kockázati tényező, amit a japán kormány nem engedhet meg magának.

Kan Naoto miniszterelnök a Tokióban szervezett tüntetés nyomására már bejelentette az erőmű leállítását, amit a tulajdonos rövidesen megcáfolt. Az erőmű bezárása – úgymond – hatalmas anyagi veszteséget okozna a cégnek, valamint a térségben megbénuló gyáraknak, elsősorban a Toyota és Suzuki autógyáraknak. Időközben valami történhetett a színfalak mögött, mert ma már a tulajdonos is megerősítette, hogy fokozatosan leállítják az erőművet.

A komplexum öt reaktorából kettőt már leállítottak, és előkészítik további kettő leállítását. Az ötödik reaktor is áll, mert éppen méréseket végeznek rajta.

A miniszterelnök a tengerpartra építendő védőgátakkal kívánja védeni az erőművet a szökőár ellen. Arra még nincs állásfoglalás, hogy a másik veszély, a földrengés ellen miképpen kívánják védeni a szerencsétlen pontra épített létesítményt.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/leallitjak-a-tokio-melletti-hamaoka-atomeromuvet/
http://interjapanmagazin.com/mar-a-negyedik-atomeromu-hibasodott-meg-japanban/
http://interjapanmagazin.com/megfekeztek-az-onagawai-atomeromu-szivargasat/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: