You are here

Téli eprezés Japánban 📷

Bármilyen hihetetlen, január 5-étől a havazás ellenére féltenyérnyi méretű eprekre vadászhatnak a japánok. Légkondicionált óriás fóliasátrakban nő és érik a földieper ültetvény, amelyre télen naponta kétszáz kiéhezett felnőttet és gyereket „eresztenek rá”.

 

Hosszú sorokból áll az ültetvény. Nyáron itt akár több százan is elférnek.

 

     A japán szolgáltatóipar gondoskodik az eperkedvelőkről. Óriás fóliasátrakban eperfarmok várják a csemegére vágyókat. Állványokon, mellmagasságba emelve nevelik a töveket, ne kelljen hajladozniuk az édes falatokra vadászóknak. A zárt sátrakban légkondicionálás gondoskodik a növények és az emberek számára megfelelő klímáról, a locsolás pedig a tövekhez vezetett csepegtetős rendszer oldja meg.
Téli hidegben az öntözővizet még langyosítják is.

Az ültetvényt a vendégek kényelmére állványokon mellmagasságba emelték

     A vendégek három fajta eper között válogathatnak: akihime, reiberry és benipoppe. Ezekre kétnyelvű táblák hívják fel a figyelmet. Mindegyik faj termése piros és édesek, lényeges eltérés csak a formájukban van. A nagyobbak féltenyér méretűek. A indákról leszakítva fogyaszthatók, mosni nem kell, a termesztés steril körülmények között zajlik.

Akihime eperben nem ritka a tíz centiméter hosszú

A farm január 5-étől június közepéig folyamatosan fogad látogatókat, aztán vége a szezonnak. A sátrak délelőtt tíz órakor nyitnak, de aki biztosra akar menni, az már kilenc előtt sorba áll. Télen lassan érik az eper, ezért naponta csak kétszáz főt fogadnak csoportokra osztva. Személyenként 2000 yenért (mintegy 5 ezer forintért) 35 percig mindenki annyi epret ehet, amennyi a gyomrába fér.

 

A finom csemege a gyerekek örömére alulról szedhető

     Sok a gyerek. A kisebbek szülői kísérettel jönnek és boldog, összemaszatolt arccal távoznak. Ám előre bejelentve, tanári felügyelettel, iskolabuszok is érkeznek. Az osztályok fegyelmezetten felsorakoznak és várnak, de csöndet nehéz parancsolni.

A gyerekek nem tudnak betelni az evéssel

     Aki pedig nyáron is folytatni szeretné a gyümölcsvadászatot, júniustól szeptember elejéig felkeresheti a közeli áfonya farmokat. Ott a vendégek számára kényelmesen elérhető magasságúra metszett fákról 500 yenért (1.250 forintért) időmegkötés nélkül annyit ehet a lilásszínű gyümölcsből, amennyit bír.

 

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: