You are here

Szunnyadó japán vulkán, aminek sosem szabadna felébrednie

A legpesszimistább elképzelések szerint, Japán szigetcsoportja alatt létezik egy olyan meghúzódó vulkáni kráter, melynek magmatározója képes lenne az egész civilizációt is elpusztítani, amennyiben az mozgásba lendülne.

Friss kutatások során a Kobe Egyetem Óceánfenék Kutatóközpontjának (KOBEC) tudósai felfedeztek egy Japán alatt elterülő 32 köbkilométer nagyságú krátert vagy kalderát, mely körülbelül 7300 évvel ezelőtti víz alatti kitörés alkalmával jött létre.

Mivel a kelet ázsiai ország a Filippínó-tenger és a  csendes-óceáni lemezek találkozásánál terül el, így eddig is ismert volt a tengeri kutatók számára, hogy geológiai szempontból kifejezetten veszélyes területnek számít, hiszen a szeizmikus aktivitások kifejezetten gyakoriak a térségben.

A KOBEC szakemberei pont emiatt érezték szükségét annak, hogy további kutatásokat végezzenek a Kjúsú-sziget déli részén található Kika kalderán. A Science Reportban publikált megállapításaik egyszerre adnak okot a megnyugvásra és az aggodalomra is. A kitörés valószínűsége szinte nulla, ellenben ha mégis bekövetkezne, több tízmillió emberrel is képes volna végezni.

„A japán szigeteknél a kaldera kitörésének valószínűsége mindössze 1% a következő 100 évben, ugyanakkor az esetleges bekövetkezés esetén a becslések szerint 100 milliós nagyságú halálos áldozatot is követelhet.” – nyilatkozta a KOBEC vezető professzora, Yoshiyuki Tatsumi, majd hozzátette – „A szuperkitörések ritkák, és egy civilizációt elpusztító katasztrófának az esélye csillagászatilag kicsi.”

A tudósok a későbbiekben azon fognak dolgozni, hogy minél hatékonyabb módszereket és eszközöket fejlesszenek ki a jövőbeni bekövetkezésre kerülő szeizmikus aktivitások észlelése, mérése érdekében. Tatsumi elmondása alapján az emögött meghúzódó mechanizmus megértése végtelenül összetett, így fontos időben megkezdeni a felkészülést a legrosszabb forgatókönyv esetére is.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: