You are here

Szijjártó: rendkívül sokat profitál Magyarország a Japánnal folytatott együttműködésből

Rendkívül sokat profitál Magyarország a Japánnal folytatott hatékony, a kölcsönös tiszteletre és már barátságra alapuló együttműködésből – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiával, miután tárgyalt Motegi Tosimicu japán külügyminiszterrel.

 Szijjártó Péter elmondta, ez igaz a gazdásig együttműködésre is: a japán vállalatok bíznak Magyarországban és a magyar emberekben.
Hozzátette, ezt támasztja alá az a tény, hogy tavaly huszonhárom japán vállalat hajtott végre fejlesztéseket a magyar kormány támogatásával, hogy ne kelljen munkavállalókat elbocsátaniuk.

Ezen vállalatok 25 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre tavaly, amihez a kormány kilencmilliárd forintnyi támogatást biztosított; a cégek 15 600 magyar ember munkahelyét mentették meg – jelezte a miniszter.
Elmondta: jelentős fejlesztések elé néz az esztergomi Suzuki-gyár, de több tízmilliárd forintnyi beruházás várható a következő hónapokban az élelmiszeripar és az autóipar területén.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány elleni harc jegyében az egészségügy területén is együttműködést folytat Japán és Magyarország. Japánból már többmillió gyógyszer érkezet.
Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy Oszakában 2025-ben világkiállítást rendeznek, amelyen Magyarország is jelen lesz.
A magyar kormány úgy döntött, hogy konzulátust nyit Oszakában – tette hozzá.
„Mi nagyon szorgalmazzuk azt, hogy az Európai Unió és Japán együttműködése legyen szorosabb, jöjjön létre a beruházásvédelmi megállapodás az unió és Japán között” – fogalmazott, hozzátéve, még ennél is fontosabb, hogy a Japán részvételével létrejött kelet-ázsiai szabadkereskedelmi övezet, illetve annak tagállamai minél előbb közvetlen együttműködési kapcsolatba kerüljenek az unióval. Szijjártó Péter idén az első külügyminiszter, aki Japánba látogatott.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: