You are here

Szeretnénk megélni a százat? Így kellene élnünk.

Japánban érik meg a legtöbben a 100 év feletti életkort a Földön.

A japánok között a legmagasabb a 100. életévüket betöltött emberek aránya. A japánok hosszú életét szakértők elsősorban az egészséges étrenddel magyarázzák. A japánok soha nem eszik túl magukat. Mindig csak a jóllakottság érzés 80 százalékáig esznek. Nagyobb étkezések után ritkán esznek desszertet. Inkább gyümölccsel vagy zöld tea ivásával fejezik be az étkezést. Az ételek adagjai jóval kisebbek, mint a nyugati világban. Ez a fajta étrend csökkenti a kialakulását a cukorbetegségnek és a magas vérnyomásnak.

A japánok alacsony zsírtartalmú ételeket esznek, rengeteg gyümölcsöt és tengeri eredetű növényeket ( pl. algát, hínárt). Ezek a tengeri növények sok antioxidánst tartalmaznak és a fogyásban is segítenek. Az alginát fogyasztásának négyszeresére növelése a zsíremésztést leállító folyamatokat 75 százalékkal erősítette a Newcastle-i Egyetem kutatóinak kísérletei alatt. Az egészséges étrendnek köszönhetően a japánok körében 3,5 százalék alatti az elhízottság aránya.

A Japánhoz tartozó Okinava szigetén él a világon a legtöbb száz éve feletti ember.

A japánok ritkán ülnek autóba. Gyalog vagy tömegközlekedéssel közlekednek. Ez az életmód is hozzájárul hosszú életükhöz.

Veres Tamás
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: