You are here

Szélsebesen száguld a legújabb Sinkanszen

Elkezdődött a legújabb Alfa-X típusú sinkanszenek próbaüzeme és ezek a rendkívül gyors vonatok elérhetik a 360 km/ órás sebességet. Elsőre hihetetlennek tűnik, hogy ilyen sebességgel siklanak majd végig a Japán vasúthálózaton.

Japánban – az extra gyors vonatozás hazájában- meglehetősen komolyan veszik a járművek tesztelését, éppen ezért az Alfa-X csak 2030-ban állhat  forgalomba. Jelenleg hetente kétszer tesztelik őket egy 280 km-es szakaszon, Szendai és Aomori városa között.

2030-tól az új vonatok, a Tohoku sinkanszen és a hozzá kapcsolódó Hokkaidó sinkanszen vonalán fognak közlekedni, illetve addigra már az utóbbi vonalat szeretnék meghosszabbítani Japán egyik északon fekvő városáig, Szapporoig. Most 8 óra alatt lehet eljutni Tokióból Szapporoba. Ha minden igaz, ezt az utat az új típusú sinkanszenek kevesebb, mint 5 óra alatt tehetik meg. – írja a Railway Gazette.

Az Alfa-X külső megjelenése meglehetősen futurisztikus, az orra hosszúkás és körülbelül 16 méter, illetve tíz kocsit vontat majd maga után. Azért van ilyen hosszú orra, hogy ne legyen zajos, amikor áthaladnak az alagutakon, de ezen kívül vannak még újítások a járművön.

Feljavították a fékrendszert, ezzel megakadályozzák a vonat kisiklását  egy esetleges földrengés esetén. Az alváz kialakításán is változtattak, így kevesebb hó és jég fog felhalmozódni. Az utasok teljes csendben utazhatnak, hiszen az aktív felfüggesztési rendszer csökkenti a vibrációt, a keresztirányú lengéscsillapítók pedig az oldalmozgást. – írja a Japan Rail Pass.

Mindezek mellett, nemrég fejezték be az N700S típusú sinkanszen vonat tesztelését. Ezt kifejezetten a jövőre megrendezésre kerülő olimpiára tervezték, hogy megkönnyítse majd a közlekedést. 2020-tól ez a vonat 300 km/ óra sebességgel járhatja be az országot.

Jelenleg a Maglev vonatok a leggyorsabbak. Tesztpályán már elérték a 603 km/ órás sebességet. A probléma csak az, hogy ezek a vonatok rendkívül rövid pályán közlekednek. A leggyorsabb, forgalomba helyezett Maglev Shanghajban közlekedik, de csak 30 km-es pályán. Ennek sebessége eléri a 430 km/ órát.

 

Lékó Eszter

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: