You are here

Szabadkereskedelmi megállapodás előtt áll az EU Japánnal

Fontos szakaszába érkeztek az Európai Unió és Japán közötti, fél éve tartó szabadkereskedelmi tárgyalások. Japán számára előnyös lehet a megállapodás, mert az információk szerint a jövőben megszűnhet a Japánban gyártott autókra kivetett 10%-os, illetve az onnan importált alkatrészeket sújtó 3%-ot meghaladó vámtétel.

A tárgyalások során természetesen Japán is tett engedményeket. Elsősorban az Európai Unióból érkező mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vámját engedi el a szigetország. Olcsóbbá válnak a japán fogyasztók számára például a francia borok, a holland sajtok, és nagyobb mennyiségben engednek be az ország piacára az unóiból származó disznó- és marhahúst.

Úgy tűnik a megállapodás vesztese igazán Nagy-Britannia lesz. Természetesen a Brexit következtében. Valószínű, hogy az angol gyártású japán autókra megmarad vám, míg a Japánból importáltak mentességet kapnak. Még az se valószínűtlen, hogy el fogják hagyni Nagy Britanniát azok a japán gyártók, akik azzal a céllal telepedtek meg a ködös Albionban, hogy versenyképesebbé váljanak Európában.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: