You are here

Sokat esett Abe Sinzó népszerűsége

Mélypontra esett Abe Sindzó japán miniszterelnök népszerűsége az okirat-hamisítási botrány miatt. A politikus maga is aggodalmát fejezte ki emiatt, de ismételten és  határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a gyanús ügyhöz.

“Ez megingatja a nép bizalmát. Ezt nagyon komolyan veszem” – mondta népszerűségvesztéséről Abe Sindzó a felsőház költségvetési bizottságában lezajlott vitában. Hozzátette, hogy miniszterelnökként felelősnek érzi magát a támogatás megcsappanásáért.

Az Aszahi című napilap által közzétett közvélemény-kutatás szerint a miniszterelnök népszerűsége egy hónap leforgása alatt 13 százalékpontot zuhant, jelenleg 31 százalékon áll. A Mainicsi című lap által közölt felmérés is erről tanúskodik: 12 százalékpontot esett Sindzó népszerűsége, és most 33 százalékos. Ilyen alacsony még nem volt Abe Sindzó népszerűsége azóta, hogy 2012 decemberében hatalomra került.

A miniszterelnök a hétfői bizottsági meghallgatáson ismét határozottan tagadta, hogy köze lenne a pénzügyminisztérium okirat-hamisítási ügyéhez. “Nem is tudtam ezekről a papírokról, semmilyen utasítást velük kapcsolatosan nem adtam” – mondta.

A japán pénzügyminisztérium egy héttel ezelőtt elismerte, hogy okiratokat hamisított egy protekciós ügyben. Tavaly robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy a piaci ár hetedéért vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az a magániskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie lett volna a tiszteletbeli igazgatója, de a botrány miatt elállt ettől. A kétes ügyletről a parlamentnek benyújtott hivatalos okmányokat – 14 darabot – a pénzügyminisztérium módosította, egyebek mellett törölték belőlük a kormányfő és felesége, valamint Aszó Taró pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes nevét is, és azt a megjegyzést, hogy “kivételes” ügyletről van szó. A szóban forgó magániskola és több más oktatási intézményt tulajdonosa a Moritomo Gakuen vállalat, amely hírek szerint közel áll a miniszterelnök családjához.

A kormány kulcsemberének tartott Aszó Taróra nagy nyomás nehezedik, hogy mondjon le. Az ellenzéki képviselők sem engedik el az ügyet, bojkottálják a parlamenti üléseket, és azt követelik, hogy hallgassák ki eskü alatt a botrány kulcsszereplőit, köztük a kormányfő feleségét. Elemzők szerint az okirat-hamisítási botrány veszélybe sodorhatja Abe Sindzó esélyeit arra, hogy harmadszor is kormányfő legyen a Liberális Demokrata Párt (LDP) élén a szeptemberi választások után.

Abe miniszterelnök messze tekintő, sikeres külpolitikát folytat, amely elsősorban a bevándorlás megfékezésére és Japán függetlenségének megőrzését célozza. Ám a közvéleményt főleg csak a lakosságot érintő, ennél kisebb jelentőségű belügyek foglalkoztatják.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: