You are here

A SIIX Corporation Nagykőrösön építi üzemét

A japán SIIX Corporation a következő nyilatkozatot adta ki az új európai beruházásával kapcsolatban: Magyarország tagja a V4-nek (Visegrádi Négyeknek), Európa közepén található, amely kedvező földrajzi megközelítést biztosít a kontinens nagyvárosaihoz. Ugyancsak fejleszti a magas minőségű munkaerejét, illetve stabil gazdasági növekedést ért el az elmúlt években, mint Európa egyik reprezentatív termelési központja. Az új üzemben, elkezdjük tevékenységünket különböző vállalkozási formákkal. Ezzel fogjuk kielégíteni a részletes igényeit az európai megrendelő vállalatok egész sorának egész Európában. Az együttműködés keretében a leányvállalataink, értékesítési bázisaink illetve az üzemeink Németországban, Szlovákiában, és a Magyarországon működnek.”

siix-corporation-szekhaz-kep

A képen a vállalat székhelyének épülete, Fotó: siix.co.jp

Mintegy 6,4 milliárd forintos (20 millió euró) beruházással világszínvonalú gyártóegységet, és ezzel 300 új munkahelyet teremt a SIIX Corporation elektronikai vállalat  (vállalatcsoport vezető EMS – electronics manufacturing services – szolgáltatója) Nagykőrösön, amelyhez a kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad. – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium múlt hónap közepén.

A pozitív beruházási döntésben nagy szerepet játszott a kormány és az önkormányzat elkötelezettsége, valamint az autópálya-hálózat fejlettsége és annak közelsége. A most beruházó japán vállalat 13 országban tucatnyi telephellyel, több mint 40 érdekeltséggel rendelkezik, Japánban, Mexikóban, Thaiföldön. Európában, Németországban és Szlovákiában található leányvállalata. Jelentős autóipari beszállító, elektronikai alkatrészek, eszközök tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és kereskedelmével foglalkozik. Fő termékvonalai a kommunikációs eszközök, háztartási készülékek, autóipari alkatrészek, informatikai eszközök, és ipari berendezések. A vállalatcsoport EMS üzletága részlegesen vagy teljes mértékben átveszi a gyártási folyamatokat az OEM-ektől (Original Equipment Manufacturer).

(Forrás: Ceglédi Városi Televízió)

Kodzsi Janasze, a SIIX Corporation ügyvezető igazgatója az ünnepélyes rendezvényen elmondta, hogy a tervek szerint az új egység 2017 harmadik negyedévében kezdi meg működését. Az új gyárban ipari, autóipari és háztartási gépek elektronikus részegységeit gyártják majd. Az Európában több mint 40 éve jelen lévő SIIX Corporation forgalma évi 2,2 milliárd dollárra tehető, a vállalat több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztat, világszerte – a nagykőrösi beruházással együtt – 12 gyárat üzemeltet. A csaknem 50 ezer négyzetméteres telken felépülő 16 840 négyzetméteresre tervezett nagykőrösi gyártóegység az európai partnerek outsourcing és logisztikai igényeit elégíti majd ki. „A második nagykőrösi üzemünkkel kapcsolatos beruházási döntésben fontos szerepet játszott a felek elkötelezettsége, valamint az eredményes együttműködés a magyar kormánnyal, a helyi önkormányzattal és a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) – mondta el beszédében Kodzsi Janasze.

siix-es-szijjarto-peter-csoportkep

Földi László, a KDNP országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere és Kodzsi Janasze, a japán SIIX Corporation igazgatója

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a SIIX Corporation döntően az autóipar számára termel, az elektronikai gyártási szolgáltató szektorban a világ 13. legjelentősebb vállalata, Japánban az első. Magyarország egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célja, hogy a keletről nyugatra áramló tőkét megállítsa az országban, erről szól a keleti nyitás. Adatai szerint Közép-Európában Magyarországra érkezik a legtöbb távol-keleti tőke.

A kormány 7 stratégiai megállapodást kötött japán vállalatokkal, a szigetország a második legfontosabb kereskedelmi partner a Távol-Keletről, idén nyolc hónap alatt 8 %-al nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom – ismertette a miniszter, illetve kiemelte, hogy a következő időszak sikerei azon múlnak, sikerül-e megfelelő partnerséget kötni a gazdasági fejlődés új korszakát, a digitalizációt, elektromobilitást, automatizálást képviselő vállalatokkal.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról is, hogy 2017 január 01-től átalakul a befektetés-ösztönzési rendszer, még több támogatást kaphatnak a multinacionális cégek. A jövő évtől már nemcsak a munkahelyek létrehozása alapján lehet költségvetési támogatást kapni a beruházásokra, hanem a technológiai színvonalat és a hozzáadott értéket is figyelembe veszik. A költségvetési források akkor is rendelkezésre fognak állni, ha a vállalat új típusú technológiát hoz Magyarországra és megtartja a már meglévő munkahelyeket. A képzési támogatások rendszerét úgy alakítják át, hogy elérhető legyen a részmunkaidőben dolgozók számára is, emellett egyszerűsítik az adminisztrációt és mérséklik a bürokratikus terheket. A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, 151 japán vállalat van jelen Magyarországon, közülük 46 gyártókapacitással is rendelkezik. Mintegy 30 ezer embernek adnak munkát, és a legfejlettebb technológiai színvonalon termelnek.

Földi László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint a 300 új munkahely létrehozása óriási érték. Elmondta, a mostani beruházás bejelentése is mutatja, a kormány nem hagyta cserben Pest megyét, a nagykőrösi-ceglédi járás területét, ahol “szűken mérik a pénzt”, és szükség van kormányzati segítségre.

Japán első számú vállalata jön Nagykőrösre.” – jelentette be Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere. „Hónapok óta folytattunk tárgyalásokat, amelynek köszönhetően a SIIX Corporation Magyarországon, nagy örömünkre Nagykőrösön fog munkahelyeket teremteni!” – mondta a város vezetője. „A mi feladatunk, hogy a nagykőrösieknek és a kis településeken élőknek is biztosítsunk munkalehetőséget. Nem messze van Kocsér, Nyársapát, Csemő, Törtel. Onnan is átjárhatnak a munka nélkül lévő embereknek, hisz 10 -15 km nem túl nagy távolság.” – fűzte hozzá a polgármester. Nagykőrös elsőszámú vezetője 2015 nyarán, többek között Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternél is járt, illetve egyeztetett vele Nagykőrös város további fejlődése érdekében. Nagy valószínűséggel a tárgyaló felek akkor már tudhattak – de nem verték túlságosan nagy dobra – a japán ajánlatról, úgy hogy volt konkrét tárgyalási alapja a megbeszélésnek.

lazar-czira-kep

A tárgyalás Budapesten az Országházban történt. „A tárgyaláson több jelentős téma is szóba került, melyek városunk, a Nagykőrösön élők életére pozitív hatással lehetnek” – mondta a nagykoros.hu-nak, az egyeztetést követően dr. Czira Szabolcs polgármester, aki egy másik alkalommal azt is nyilatkozta, hogy: Nagykőrös vonatkozásában nagyon lényeges dolog itt, helyben munkalehetőséget biztosítani úgy, hogy a központi régióban sokkal kisebb a munkahelyteremtésre szerezhető forrás, mint a dél-alföldi régióban. Márciustól szeptemberig a 300 új munkatárs felkészítése, képzése zajlik majd.”

Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester még hozzátette: „A közép-magyarországi régióban általában 20-30 százalékkal kevesebb támogatást kap egy befektető, mintha más régióba települne.” A vállalat 2017 márciusában vásárolja majd fel az egykori Sanshin gyár területét, és ott kezdi majd meg nagykőrösi működését.

A japán vállalat november 24-én magas szintű képviselettel felkereste Nagykőrös Város Önkormányzatát. Az képviselő-testületi ülést megtisztelte személyes jelenlétével a japán nagyvállalat egyik első embere is. Jackson Muniandy üzleti vezérigazgató, bemutatta a céget, és felvázolta nagykőrösi terveiket is. Terveik szerint a nagykőrösi gyárban előállított elektronikai termékek az összes Európában gyártottnak mintegy 15 %-át teszik majd ki. A magyarországi gyártókapacitás létrehozásának oka az, hogy jelentősen szeretnék EU-s piaci részesedésüket növelni. Mint ahogyan a vállalkozás európai vezetője fogalmazott, a nagykőrösi lesz a legmodernebb üzem az összes eddigi közt.  Jackson Muniandy kiemelte, hogy az elektronika szerepe megnövekedett az elmúlt években a gépjárműiparban, és ismertette az általuk előállított termékskálát. Európában a szlovákiai Nyitrán van gyáruk, a kontinensen a nagykőrösi lesz a második.

jackson-muniandy-kep

Jackson Muniandy üzleti vezérigazgató és Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester

„A második európai üzem létrehozásának ötlete 2014-ben merült fel először. Több lehetőség is adott volt. Gondolkodtunk rajta, hogy Nyitrán bővítünk, vagy Szlovákiában építünk még egy gyárat, vagy Magyarországon, vagy Romániában. A végén már csak két opció maradt: Magyarország vagy Nyitra? Ha Magyarország, akkor ott hova? Habozás nélkül Nagykőröst választottuk, ebben szerepet játszott az a több, mint 10 éves pozitív tapasztalatom, amit Nagykőrössel kapcsolatban szereztem. Így hát felajánlottam a városvezetőknek a lehetőséget. Megkerestem a polgármestert, dr. Czira Szabolcsot, és dr. Körtvélyesi Attila alpolgármestert. Először júniusban tárgyaltunk, ekkor megkérdeztem, hogy tudnák-e a támogatni a céget az idetelepülésben. Jó szívvel fogadtak bennünket, szinte azonnal kaptam visszajelzést, és megkezdődtek a tárgyalások. Rengeteg közös találkozónk volt, a japán látogatók mindegyikére remek benyomást tett a település. Nyáron gyönyörű volt a város, minél gyakrabban látogattunk el ide, annál biztosabbá vált, hogy itt érdemes céget alapítani. A település vezetősége kormányzati kapcsolatait is felhasználta, a HIPA-nál is együtt tárgyaltunk. Mind ők, mind Magyarország kormánya profi, hatékony együttműködést kínált, és támogatják projektünket.„– mondta el tájékoztatójában Jackson Muniandy. Júniustól egészen október 28-ig, az igazgatótanács döntésig folytak a zártkörű üzleti tárgyalások. Ezek után a SIIX Corporation 88 éves alapítója, fő tulajdonosa is személyesen kereste fel Nagykőröst október 31-én, hogy személyesen győződjön meg arról, hogy jó helyre települ a vállalat. Jackson Muniandy kiemelte, hogy remélte, jó döntést hoztak, és tetszik majd a vezérigazgatónak Nagykőrös.

Japán a 9. legnagyobb tőkebefektető Magyarországon. A Japánból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2014-ben 2387,9 millió dollárt (1795,4 millió eurót) ért el, ami a teljes FDI (külföldi közvetlen működőtőke-befektetések) állomány 2,2%-át jelenti. Japán – a KSH 2015-ös adatai alapján – Magyarország 20. legfontosabb kereskedelmi partnere; részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 1,1%. Importunkban 1,4%-os részesedéssel a 17., exportunkban 0,8%-os részesedéssel a 24. helyen áll.

(Forrás: MTI, siix.co.jp, Ceglédi Városi Televízió, magyarepitok.hu, hipa.hu/hu, nagykorosma.hu, nagykoros.hu, rotapress.us, origo.hu)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: