You are here

Shihan Takeji Ogawa: A tradíciók útján!

Gregor László, Takeji Ogawa

Shihan Takeji Ogawa 9. danos tekintélyes Goju-Ryu Karate nagymester évek óta vezeti a gyomaendrődi nemzetközi Karate tábort. Ő a Nemzetközi Goju-Ryu Karate –Do Sakura-Kai  főinstruktora ugyanazzal a lelkesedéssel, a harcművészet és a tanítványok(!) iránti tisztelettel végzi az oktató tevékenységét, mint legelső alkalommal. Az Ausztriában és Európában évtizedek óta oktató, idén hetven éves nagymester most is készségen állt a kérdések elé.

 

Mi volt a mostani tábor legfontosabb
szakmai feladata és hogyan sikerült ezt megvalósítania?

A technikák bemutatása és tradicionális karate szemléletét akarom átadni, most nem a karate sport részével foglalkozom. Szinte minden riportban hangsúlyozta idáig a tradíciók fontosságát.

Lát e fejlődést a tábor résztvevői között?

Stagnálást látok, de ez nem meglepő, hiszen ebben nem lehet gyors fejlődést elérni, továbbá a táborban sok a külföldi karatéka aki most van itt először . A sportkaratéban látványosabb és gyorsabb a fejlődés. A tradicionális karate elsajátításához és szinten tartásához sok idő szükséges. Ennek egy része a technika, másik része pedig a lelki tényező.

Melyiket tartja fontosabbnak?

Három tényezőt a technikát, a testet, és a lelket egyformán fontosnak tartok. A karate – do a tudatnál kezdődik, és aztán a technika és a test következik. A gyerek korosztálynak a BUDO még nem érdekes, inkább a sporttal érdemes kezdeniük, ez a legmegfelelőbb nekik az életkori sajátosságaik miatt.

Foglalkozik – e Ogawa Shihan gyermekekkel? Vannak e ilyen korosztályú tanítványai?

Igen vannak, de sportkaratét oktatok nekik. A kicsik tudatossága még nem elég ahhoz, hogy a Budot vagyis a tradicionális karatét tanítsam nekik.

Nem könnyű kis gyermeket oktatni. A mesternek van elég türelme hozzájuk?

Shihan Takeji Ogawa

Ha a kicsik hibáznak, vagy rosszalkodnak, nem úgy viselkednek ahogy illik, akkor nem elzavarni kell Őket az edzésről, hanem meg kell nekik mondani, mit csináltak rosszul, és mit várunk el tőlük, ez nagyon fontos a fejlődésükhöz. Ez persze rendkívül megterhelő. Három gyermeket neveltem fel, tehát tudom, hogy mit jelent a velük való foglalkozás. Amikor a kicsikkel foglalkozom, akkor arra gondolok, hogy az Én gyermekeim is ugyanilyen kis „csibészek” voltak, és ezért türelemmel foglalkozok velük.

Saját gyermekeinek Ogawa Shihan volt az edzője?

Igen, de ma már nem karatéznak, zöld övig,ill.  barna övig jutottak el, de már régóta nem művelik. Nagyon szigorú voltam velük! Nagy nyomást éreztek magukon és ezért nem élvezték igazán.

Több étized után létezik esetleg az Ön stílusában olyan specialitás, amit Ogawa stílusnak nevezhetünk?

Nincs semmiféle specialitásom, tradicionális Goju-Ryu karatét oktatok, figyelembe véve azt, hogy a karatéban is van egy természetes fejlődés, amit figyelembe veszek. A karate történetiségében mindig is ott volt a fejlődés, mindegyik nagymester hozzátett valamit önmagából.

Ezt azért is kérdeztem, mert kutatom, mi
lehetett a Sakura Kai létrehozásának az indítéka?

A Sakura-Kai igazából a baráti kapcsolatok ápolására, és a technikáink
továbbadására, fejlesztésére épül, nem egyéni okokból jött létre. A Goju Ryu-ban is vannak különböző kisebb- nagyobb iskolák, de én azt nézem, hogy szakmailag erős, vagy gyenge az illető.

Évek óta, minden találkozáskor egy kiegyensúlyozott személyiséget látok viszont. Nem láttam még dühösnek, mérgesnek. Milyen, amikor dühös?

Edzéseken megtartom azt a távolságot, amit egy nagymesternek meg kell tartania, de edzés után nagyon szívesen leülök egy baráti beszélgetésre, mert akkor már nem is szeretnék távolságot tartani.

Közel a 70 –életévéhez mit üzen a fiatalabb generációnak?

Soha nem vagyok magammal megelégedve, most is folyamatosan tanulok, a fejlődésem érdekében, nekik is ezt javaslom.
Ehhez a fejlődéshez kívánok további jó egészséget!

A riportot fordította: Dr. Bársony Erzsébet 2. dan.

 

Gregor László
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: