You are here

Rohamléptekben fegyverkezik Japán

Japanese-Army

Miután 2012-ben Abe Sindzó miniszterelnök hatalomra került, minden évben emelkedett a védelmi költségvetés nagysága Japánban. Idén sincs ez másképp ráadásul a szigetország már a régión kívülre is exportál fegyvereket. 

Tokió elfogadta a legújabb katonai költségvetését, amely a második világháború utáni Japán legnagyobb védelmi kiadásának számít: a kormány majdnem 5 trillió jent (körülbelül 42 milliárd dollárt) költ a katonaságra, védelemre és biztonságra. Az előző év óta 2,8 százalékkal emelkedett a kiadások nagysága, leginkább a japán-kínai szigetviták és a kiszámíthatatlan észak-koreai helyzet miatt. Sok elemző – The Diplomat például – szerint “csöndes fegyverkezési versenynek” minősítették Japán és Kína haditengerészeti fejlesztéseit.

Az új költségvetésből Japán majd  vadászgépeket, felderítőgépeket, pilóta nélküli gépeket és hajókat rendel majd. Már meg is van az első konkrét “csomag” is: 2015 áprilisában Tokió Kawasaki P-1-es felderítő repülőgépeket, hat darab F-35-ös ötödik generációs harcászati lopakodó vadászbombázó repülőgépet, Global Hawk típusú drónokat, két, Aegis légvédelmi rendszerrel felszerelt rombolót, valamint az ország négy fő szigetétől távolabb eső földdarabok védelmének szavatolására kétéltű járműveket fog beszerezni.

A japán vezetés ebből a költségvetésből fogja finanszírozni a különböző katonai és biztonsági kooperációkat is. Elsősorban az Egyesült Államokkal fog mélyülni a kapcsolat, hogy a katonai együttműködésük “globálissá” váljon. Tokió Washingtonon kívül még Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Ausztráliával és Indiával is szorosabbá fűzné a biztonságpolitikai kooperációkat is.

Ezek közül a Londonnal folytatott tárgyalások kaptak kiemelt prioritást a japán diplomáciában. Nagy-Britannia 2011-ben vonta ki a hadrendből a tengeralattjárók felderítésére és megsemmisítésére specializált harci gépeit és a brit hadiipar jelenleg nem gyárt ilyen gépeket. Japánban viszont még mindig gyártanak P-1 típusú tengeralattjáró vadászatra, torpedó vetésre használt gépek, és miután Abe enyhített a japán fegyverkezés jogi korlátozásán ezért a brit kormány azonnal megkereste a a japán gyárakat. A tárgyalások jelenleg még a bizalmas, előkészítő fázisban vannak.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: