You are here

Robotok a japán egészségügyben

Japán egyik egyetemi klinikáján négy robottal kívánják segíteni az egészségügyben dolgozók tehermentesítését. A februárban induló tesztrobotoknak egy évük lesz rá, hogy bebizonyítsák rátermettségüket.

A robotok alapszintű rutinfeladatokat látnak majd el, mellyel időt és energiát spórolnak meg az orvosoknak és ápolóknak, hogy minél inkább az elsődleges feladataikra tudjanak fókuszálni. A kórház dolgozói olyan feladatokat bízhatnak rájuk tablet segítségével, mint a gyógyszerek vagy tesztminták széthordása a kórház egész területén. Alaprajz alapján tájékozódnak, de a maximális biztonság érdekében saját szenzorjukat és kamerájukat is használhatják. Mivel lényegében látnak, így könnyen ki tudnak kerülni bármit és bárkit, vagy ha mégsem férnek el tőlünk, akkor megkérnek, hogy adjunk utat nekik. A tesztüzemmód egy év lesz, mely idő alatt csak az éjszakai műszakok során kerülnek bevetésre a robotnővérek.

A Nagoya Egyetemi Kórház igazgatója komoly reményeket fűz a programhoz, hiszen a robotok már bizonyították, hogy olyan környezetben is helyt tudnak állni, mint az autógyártás. Ha a tesztüzemmód jól sikerül, további összetettebb feladatokkal is elláthatják majd őket.


Íme, néhány paraméter az „új munkaerőről”:

  • 125 cm magas, 50 cm széles és 63 cm vastag
  • raktérfogatuk 90 liter és teherbíróképességük maximum 30 kg
  • végsebeségük 3,6 km/h

 

Sok sikert kívánunk nekik!

Nagy Zoltán
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: