You are here

Robot szolgálja fel kávét a Tokiói „Furcsa” Kávézóban

Robot készíti és szolgálja fel a tokiói Henna Kávézóban a kávét. Olcsó, szórakoztató, a tulajdonosnak pedig gazdaságos. Az elöregedő japán társadalomban így kívánják megoldani a munkaerőhiányt. 

A japán főváros Shibuya negyedében áll a Henna Kávézó. A henna pontosan nem fordítható kifejezés. Jelentése rossz értelemben vett „furcsa”, majdhogynem „gyanús”.  A vendég – több vendéglőben bevált gyakorlat szerint –  automatából jegyet vásárol. Ezután jelenik meg a kávéházban dolgozó Sawyer nevű robot, aki leolvassa a jegyről a rendelt kávéfajtát. Eközben cseveg a vendéggel: “Szeretne egy finom kávét?” – érdeklődik, majd biztatásul megjegyzi, “jobbat készítek, mint bármelyik ember, aki itt van”. Ezután megőrli a pörkölt kávébabot, megfőzi a kávét és felszolgálja. Mindez csak 320 yenbe, vagyis 630 forintba kerül, ami Japánban meglehetősen olcsó ár.

      Sawyer fáradhatatlanul serénykedik. Egyszerre öt adag kávét képes elkészíteni. Az őrölt kávét filterbe helyezi és melegvizet enged rá. Megtanulta az automata kávégép kezelését is. Egyszerre hat cappucinót, vagy forró csokoládét képes készíteni. Aki pedig nem kávézik, az kaphat helyette illatos zöld teát is.

      A kávézó működtetője, a H.I.S japán utazási ügynökség szerint a robotok alkalmazásával növelni lehet a termelékenységet és még a vendégeket is szórakoztatják ily módon. “Létfontosságú a termelékenység növelése” – hangoztatta Tamaki Maszataka, a cég igazgatója. Elmondta, hogy egyetlen személyre van szükség ahhoz, hogy felügyelje a robotot, miközben egy hagyományos kávézóban több embert kell alkalmazni.

      A japán társadalom rohamosan öregszik, egyre nagyobb a munkaerőhiány. A kormány robotok beállításával szeretné megoldani a problémát.

“Azt is akarjuk, hogy a robot szórakoztassa a vendégeket, hogy ne csak olyan élmény legyen, mint automatából kávét vásárolni” – tette hozzá.

A vendégek szerint a robot által készített kávé finom. “Gazdag aromájú és nagyon jó íze van. Bármelyik üzletben lehet automatában készült kávét vásárolni, és azok is jók, de itt, valóban jól szórakoztam” – mondta egyikük.

A kávéházat működtető H.I.S. országos utazási iroda szerint a robotok szórakoztatják a vendégeket, se egyben gazdaságosak is. A kávéházakban több alkalmazottat kell foglalkoztatni, de így egyetlen személy, aki felügyeli a robotokat.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: