You are here

Rizsföldet gyomláló kacsahelyettesítő robot született

 

Az Aigamo névre keresztelt robot egyelőre csak prototípus, és nem valószínű, hogy tömegtermelésre szánt eszköz lesz belőle – de cukiságban már biztosan felveszi a versenyt az igazi kacsákkal.

Az ázsiai rizstermesztők számára évszádakon keresztül hűséges szövetségest jelentettek a kacsák. Ők voltak azok, akik az elárasztott területeken kiirtották a gyomnövényeket és a kártevő rovarokat, miközben természetes módon trágyázták is a rizsültetvényeket. A 21. században már ilyen megoldást nem alkalmaznak, felbukkant viszont helyette egy meglehetősen futurisztikus megoldás.

A Nissan egyik mérnöke egy olyan robot kacsát készített, ami hathatós alternatívája lehet a “természetes” változatának. A Nippon beszámolója szerint a gépnek jelenleg egy prototípus változatát készítették el, amit Japán Jamagata prefektúrájában tesztelnek.

Az Aigamo névre keresztelt eszköz 1,5 kg-ot nyom. A lába helyén két forgó gumiborítású hengert találni, ami egyrészt oxigént juttat a vízbe, másrészt megakadályozza, hogy a gyomnöbények gyökeret növesszenek. Arról egyelőre nincs hír, hogy mennyire hatékony, vagy, hogy mit kezd a kártevő bogarakkal.

A jelek szerint egyelőre csak egy prototípusról van szó, és nem valószínű, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne.

 

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: