You are here

Radioaktív élelmiszerrel etette Kínában vásárlóit a csempészbanda

Lebukott Kínában egy csempészbanda, amely a japán Fukusimából, feltételezhetően sugárszennyezett környezetből származó tengeri élelmiszert importált és dobott piacra. A mintegy ötezer tonnányi (!) tengeri élelmiszer között sok volt a drága királyrák, valamint fésűkagyló.

Az importőr, a kelet-kínai Santung tartományi székhelyű vállalat, másképpen fogalmazva a kínai csempészek az elmúlt két évben az egész országban terítették, árusították a veszélyes élelmiszerárut, azt pedig kínai honfitársaik fogyasztották.  A szállítmányaik teljes értékét 230 millió jüanra (9,5 milliárd forint) becsülik, számolt be róla a kínai média kedden a központi televízió riportja nyomán.

A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína, más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból. A tilalom miatt nagyot zuhant az innen származó halászott áru ára.

radiokativ-elelmiszer-kep

Forrás: a Shutterstock felhasználásával

Santung székvárosában, Csingtaóban egy vámellenőrzés során figyeltek fel arra, hogy értékes fagyasztott tengeri termékeket feltűnően olcsón adnak tovább. A nyomozás során megállapították, hogy azok Fukusimából valók. Mint kiderült, a santungi vállalat egy jól szervezett csempészhálózat részeként működött. Arra is fény derült, hogy hasonló tevékenységet végeztek Fucsien tartományban, Kuanghsziban és Lianoningben. A gyanú szerint a felvásárolt termékeket a japán Hokkaidóban raktározták, ahol átcsomagolták őket, majd Vietnam érintésével küldték a végső kínai állomásra.

Eddig 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy “tevékenységükkel veszélyeztették a lakosság egészségét”. Tajvanon tavaly márciusban robbant ki egy hasonló élelmiszerbotrány, amikor az ellenőrzések során 300 tétel tiltott “Fukusima-élelmiszert” találtak hamis eredet-megjelöléssel a piacon, további háromezer tételt pedig a kilungi kikötőben. A helyi hatóságok azt feltételezték, hogy a hamis tokiói címkékkel még Japánban látták el az árukat. Nem sokkal a tajvani felfedezés előtt Hongkongban kismértékű sugárszennyezettséget (cesium-137) mértek Japánból importált zöld teákban.

Forrás: agroinform.hu, agrarszektor.hu, bors.hu, vg.hu, MTI, Reuters, orientpress.hu, ma.hu, index.hu, energiaoldal.hu, origo.hu)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: