You are here

Putyin Erdély visszaadásáról

putin

Az orosz-japán területi vitákról szólva Putyin – példaként – Erdélyre is célzott.

A Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjújában Vlagyimir Putyin az orosz-japán jövőről beszélt. A két ország kapcsolata a 2. világháborút követően befagyott. Ennek oka, hogy a Szovjetunió a megnemtámadási szerződést megszegve elfoglalta a japán Kuril-szigetek (japánul Hoppó-ryódó = Északi-szigetek) egy részét. A két ország 70 éve nem tud egyezni a szigetvitában, ezért a mai napig nem kötöttek békét.

 Úgy tűnik, hogy Oroszország, gazdaságának javítása érdekében Szaúd-Arábiához hasonlóan kénytelen lesz olajvállalatait privatizálni. Ebben fontos és hasznos szerepe lehet a Japánnak. Arra az újságírói kérdésre, hogy a sikeresebb együttműködés fejében hajlandóak-e lemondani valamelyik vitatott szigetről, Putyin azt válaszolta, hogy Oroszország nem üzletel a területével. Amikor az amerikai riporter viccként felvetette Kalinyingrád jövőjét, Putyin komolyan válaszolt: „Félretéve a viccet, ha valaki felül akarja vizsgálni második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább. És ott van a listán Magyarország és Románia is. Kalinyingrád ügye Pandóra szelencéjét nyitná ki” – mondotta.

Így került a beszélgetésbe példaként a Romániának ajándékozott Erdély ügye, amit – úgy látszik – a külföld jobban evidenciában tartanak, mint Magyarország.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: