You are here

A Japánban terjedő sugárzás és fogadtatása

A Japánban terjedő sugárzás

Japán földünk egyetlen nukleáris bombázást elszenvedett országa. Az 1945 augusztusában Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák becslések szerint 150-246 ezer emberéletet követeltek az 1950-ig elhunyt sugárfertőzötteket is beleszámítva. (2007-ig közel 252 ezer sugárfertőzöttet regisztráltak.) A sugárzás a tenger élővilágában is generációs károkat okozott. A környék piacain a mérések még évtizedekkel később is radioaktív anyagok jelenlétét mutatták ki a halakban.

A háború óta a japánok hevesen tiltakoznak minden nukleáris jelenléttől. Elemi erővel felléptek nem csak az ország 72 atomerőművének építésekor, de még az ellen is, hogy a szigetország partjainál atomhajtású amerikai hadihajó kikössön.

Érthető tehát, hogy a fukushimai atomerőmű kibocsátotta nukleáris sugárzás milyen rettegéssel tölti el a szigetország lakosságát. Jogosan, mert az erőmű környékén a sugárzás máris elérte az egészségre káros szintet. A környéken termelt 10 dkg leveles zöldség elfogyasztói egyévi háttérsugárzás dózisát veszik magukhoz. A 13 millió lakosú japán fővárosban a kisgyermek fürdetésére is veszélyesnek találták a vezetékes vizet.

A lakosság egyelőre még fegyelmezetten fogadja az egyre aggasztóbb híreket. A kormány megnyugtatással, és a hírek szelektálásával próbálja megelőzni a pánikot. Például a legmagasabb sugárzásdózist kapott megyéket egyszerűen kihagyják a naponta kiadott statisztikából. Elgondolni is szörnyű mivel járna, ha kitörne a pánik, és Oszaka felé megindulna egy tömeges menekültáradat.

Doma-Mikó István
Tokyo
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: