You are here

Párbeszéd Tokió és Phenjan között

Észak-Koreában egyeztet a japán miniszterelnök tanácsadója. A megbeszélés fő témája minden bizonnyal az elrabolt japán állampolgárok visszaengedése és az atomfenyegetés megszüntetése.

Békésebb húrokat penget Észak-Korea, miután bevált taktikája megbukott. Ez esetben – legalábbis napjainkig – a katonai csapással megfenyegetett országok nem ajánlottak segélyt fenyegetés visszavonásáért. Május 12-én érkezett Phenjanba tárgyalni Iidzsima Iszao, a japán miniszterelnök megbízottja. Iijdzsima komoly tapasztalatokkal rendelkezik a kommunista rezsimmel való egyezkedésben.

Miről is van szó? A világ utolsó poszt-sztálinista militarista hatalma, amely kicsinysége ellenére is a legtöbb kiképzett ügynökkel és a harmadiklegnagyobb hadsereggel rendelkező ország, már évtizedek óta közelgő háború lebegtetésével zsarolja szomszédjait, elsősorban Dél-Koreát és Japánt. A kommunista országban sorozatosak az éhínségek, mert kormánya fegyverkezésre fordítja az ország anyagi javait.  (A bíróság számtalan ítéletet kannibalizmusra, kiterjesztve azt a természetes halállal elhunytak elfogyasztását is.) Az éhínség megszüntetésének mindeddig jól bevált módszere volt a gazdagabb szomszéd országokat megfenyegetni reájuk irányuló rakétákkal, közelgő támadással, illetve újabban atomháborúval.
Engesztelésképp Észak-Korea rögtön kapott segélyt, amiért látszatra lemondott a támadásról, vagy atomfejlesztésről. Mára bebizonyosodott, hogy az éhező lakosság „eltartásával” csak a kommunista rezsim gyorsabb fegyverkezését, s egyben biztonságuk romlását támogatták.

A további elhibázott segély-folyamnak vetett véget, hogy Észak-Korea sikeresen kifejlesztett interkontinentális rakétáival immár az Egyesült Államokat fenyegeti atomtámadással. Ennek hírére léptek életbe az ENSZ szigorú gazdasági szankciói, amelyek Észak-Korea gazdaságát visszafogva szakértők szerint lassítják atomfegyverkezése ütemét is.

Miről tárgyalhat Iidzsima Phenjanban? Japán részről a két ország jó kapcsolatainak normalizálásának alapfeltétele az elrabolt japán állampolgárok visszaszolgáltatása. Phenjan az 1970-es, 1980-as években a japán partoknál éjszakai tengeralattjáró-akciókkal japánokat rabolt el a kémkiképző iskoláiba nyelvtanárnak. Az emberrablások tényét sokáig tagadta, majd 2002-ben elismerte, és busás váltságdíjért – sok ezer tonna rizsért – néhány személyt hajlandó volt hazaengedni. Elzárkózott azonban azoknak a visszaengedésétől, akik túl mélyen beleláthattak hírszerzésének titkaiba. Ilyen Jokota Megumi, akinek halálhírét költötték, ám hírszerzési források szerint ma is él egy nagyvárosban. Jokota és társainak hazaengedése lehet a napokban zajló megbeszélésnek első témája. A másik Phenjan háborús fenyegetése. Az elmúlt hetekben ugyanis Japán közölte, hogy megsemmisíti az Észak-Koreából a szárazföldje felé tartó rakétákat, mire Phenjan – nem éppen logikus – válasza volt, hogy akkor atom-sújtotta területté teszi Japánt. A mindkét félnek kedvezőtlen patthelyzetből nyilvánvalóan kiutat
kell találni. Ez elsősorban Észak-Koreának sürgős, ahol jelenleg is éhínség dúl. Kérés, hogy Japán a pillanatnyi engedményekért cserébe hajlandó-e ismét erősíteni legnagyobb ellenfelét?
H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Észak-Korea Japán segítségre apellál


http://interjapanmagazin.com/elelmiszert-kert-eszak-korea/
http://interjapanmagazin.com/el-e-meg-az-eszak-koreai-hirszerzes-altal-elrabolt-japan-lany/
http://interjapanmagazin.com/eszak-korea-%e2%80%93-raketaelharito-harckeszultseg-japanban/
http://interjapanmagazin.com/a-raketak-barmely-pillanatban-indulhatnak-phenjanbol/
http://interjapanmagazin.com/eszak-korea-japan-megtamadasaval-fenyegetozik/
http://interjapanmagazin.com/eszak-korea-atomot-robbantott/

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: