You are here

Páratlan őslelet vizsgálata Japánban

mammut

Az eset mindössze 37 ezer évvel ezelőtt történt a mai Észak-Nyugat Szibériában, aminek persze akkor még talán neve sem volt (bár már éltek ott emberek, akik elnevezhették volna).

A kis mamutborjú a jégen baktatott. Hat hónapos teste 120 cm hosszú, a súlya 50 kilogramm volt, külsőleg pedig egy mini-elefántocskára emlékeztetett. Füvekkel frissen jóllakva talán inni ment, vagy csak át akart kelni a folyón. Néhány lépés után azonban a vékony jég megroppant alatta, és a következő pillanatban a dermesztő vízben már az életéért küzdött. Számtalanszor megkapaszkodott a jég szélébe, de az mindig letört alatta, mígnem kapkodó tüdeje megtelt vízzel, s az ereje végképp elhagyta. A víz a folyó üledékével a parthoz sodorta az élettelen testet, hogy ott jégbefagyva pihenje hosszú álmát. Egy véletlensorozatnak köszönhetően talán így rekonstruálhatjuk a réges-rég történteket.

Az üvegházhatás miatt napjainkban a Föld hőmérséklete megemelkedett, s az örök jég birodalma olvadásnak indult. A Jamal-félszigeten a Juribei folyó partján a kis mamut jégkoporsójából kikandikált egyik füle és a farka, amiket egy éhes ragadozó megrágott. Egyéb érdemleges nem történt vele, mígnem 37 ezer évvel a pusztulása után 2007 júniusában rátalált a helyi rénszarvastelep egyik dolgozója.

A férfi – ki tudja milyen meggondolásból – saját felesége után Lyuba névre keresztelte a mamutbébit, akinek híre napokon belül bejárta a világot.

Eddig ugyanis ilyen sértetlen mamut-lelet még nem került elő. A tudósok remélik, hogy segítségével kiderül, miért haltak ki ezek a nagytestű növényevők 10 ezer évvel ezelőtt. Mivel a kutatáshoz szükséges csúcstechnológiával helyben nem rendelkeznek, a kis mamut teteme – szerződés keretében – a japán Dzsikei Kórház Kutatóintézetébe került.

A kutatócsoport vezetőjével, az 54 éves Suzuki Naoki professzorral beszéltünk. A tudós elmondta, hogy a lelet kiváló állapotban van. Épen maradtak a szemei, a testet borító szőrzet, sőt, még a bőr redői is jól kivehetők. Csodával határos módon a gyomorüreg és a belső szervek sem károsodtak. Még a gyomor tartalma, a frissen fogyasztott füvek is sértetlen állapotban maradtak.

A kutatócsoport töméntelen mennyiségű 3 dimenziós computeres röntgenfelvételt (CT-t) készített, s azok segítségével analizálja a testet. Azt már megállapították, hogy az állat egészséges volt, semmilyen betegségben nem szenvedett.

A kis mamut tetemét már több tízezren megtekintették a tokiói metróállomás kiállítótermében.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: