You are here

Pajzsmirigy-elváltozást mértek a fukusima-környéki gyerekek 36%-ánál

Pajzsmirigy-elváltozást mértek a fukusima-környéki gyerekek 36%-ánál
A fukusimai atomerőmű tavalyi balesete óta folyamatos orvosi vizsgálat alatt állnak a térség 18 éven aluli gyermekei. A kormány teszteli a 36%-uknál észlelt pajzsmirigy-elváltozás okát.
A fukusimai nukleáris katasztrófa óta orvosi megfigyelés alatt áll a térség 340 ezer 18 év alatti gyermeke. Közülük ez év március végéig 38,114 gyereken végeztek ultrahangos vizsgálatot. 13.646-nál találtak pajzsmirigy göböt, vagy más elváltozást, ami 36%-nak felel meg.
A kormány jelenleg ezt teszteli, hogy az elváltozásoknak mennyire lehet oka az atombaleset okozta sugárzás. Ehhez Fukusimától távol három helyen, összesen 4500 gyermeknél végezte el ugyanezeket a vizsgálatokat. Az összes méréssel és az összehasonlítással jövő év márciusáig kell elkészülni.
A gyerekes szülők aggodalma nem alaptalan, mert Csernobilnál ugyanazokat a testi elváltozásokat észlelték. Az ukrajnai rákos megbetegedések megelőzhetőek lettek volna, ha a lakosságot időben értesítik, hogy ne fogyasszon sugárfertőzött területen termelt növényeket, és ne igyon a sugárfertőzött takarmánnyal táplált tehenek tejéből. (Utóbbi igen magas számú radioaktiv jódizotópot tartalmaz.)

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Céziumos marhapánik

Legutóbbi tudósításunkban 554 sugárfertőzött szarvasmarha eladásáról adtunk hírt. A számot újra javítanunk kell, immár 1.485-re.
A kereskedelembe került sugárfertőzött marhahús egyre nagyobb pánikot okoz a lakosság körében, mert abból sok ezren – így gyermekek is – fogyasztottak. A hatóságok nyilatkozata szerint a hús iskolák ebédlőasztalára és a szupermarketek polcaira került. Az erősen sugárfertőzött takarmánnyal etetett szarvasmarhák 9 megyéből származnak , és szinte az egész országban szétosztva eladásra kerültek.
4 hónappal a fukusimai atomerőmű katasztrófájának kezdete után a kormány betiltotta a helyi szarvasmarhák értékesítését.
A japán kormányt erős bírálatok érték, amiért nem állított fel központi vizsgálóbizottságot a sugárszennyezett mezőgazdasági termékek kiszűrésére és betiltására. A lakosság él a gyanúperrel, hogy a helyi farmerek a lehetőséget kihasználva esetleg minden sugárzó termékükön sietve túladtak. Azt is hiányolják, hogy a sokezer fogyasztó veszélyeztetését figyelmen kívül hagyó farmerek ellen eddig semmilyen számonkérés nem indult.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

A Daikanebunki áruház átcímkézte a fukusimai zöldséget
Átcsomagolva és átcímkézve árusította a fukusimai zöldséget a Daikanebunk zöldség-gyümölcs nagykereskedő áruház.

A Daikanebunki zöldség-gyümölcs nagykereskedő áruház újracsomagolt és eladott 358 doboz Fukusimából származó uborkát. A valódi származás helyett Iwate és Yamagata megye címkéjét ragasztották a dobozokra.
A történtekre a hatóság mindössze az volt a reakciója, hogy utasították az áruházat a törvény betartására, ha a jövőben árut címkéz. Állításuk szerint a fővárosban ez volt az első bejelentett eset Fukusimából származó áru átcímkézésére és eladására.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: