You are here

Öten pályáznak a japán kormányfői posztra

Öten pályáznak a japán kormányfői posztra
 

 

Miután a válságkezelésben népszerűségét vesztett Kan Naoto kormányfő bejelentette lemondását, a kormányzó Japán Demokrata Párt új elnököt – és személyében új miniszterelnököt – választ. Erre a minden valószínűség szerint bukásra ítélt posztra ma öt jelentkező is bejegyeztette magát. Ám közülük valójában csak kettő esélyes.

A 49 éves Maehara Szeidzsi korábbi külügyminiszter mellett szól, hogy a kormányban a második erős pozícióját birtokolta, és megválasztása esetén az elöregedett politikusi gárdában a II. világháború óta ő lenne az ország legfiatalabb kormányfője. Népszerűségét csökkenti, hogy újraindítaná a leállított atomerőműveket.

Kaieda Banri jelenleg az ország gazdasági- kereskedelmi- és ipari minisztere. Mellette erős érvek szólnak: Ozawa Icsiró, a Japán Demokrata Párt „árnyéksógunja”, aki 120-130 fő képviselőt képes „mozgatni” bejelentette, hogy Kaedát támogatja. Hasonlóképpen nyilatkozott Hatojama Jukió volt kormányfő is, aki szavazáskor további 40 főt tud a jelölt mellé állítani a 398 fő parlamenti frakcióból. Kaieda mellett szól az is, hogy az atomenergia termelést csökkentené, és 40 éven belül végleg megszüntetné, a megújuló energiahordozók felhasználását pedig növelné.

Japánban öt éven belül a hatodik miniszterelnök kerül megválasztásra, ami miatt a megbízhatóság szempontjából lejjebb sorolták az országot. Mivel az egyszerű állampolgárok a Japán Demokrata Párt berkeiben zajló szavazásba nem szólhatnak bele, úgy vélik, bárki is lesz az új miniszterelnök, csak a JDP érdekeit fogja szolgálni. A japán közvélemény megundorodott a felelősség átpasszolásáért fél éve folyó parlamenti „csatáktól”, és attól, hogy a politikusokat a természeti és nukleáris katasztrófa elhárítása helyett most is csak a szavazatok gyűjtése foglalkoztatja.

/Japan Today nyomán/
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:


Lemond Kan Naoto kormányfő

Lemond a kormányzó Japán Demokrata Párt elnöki posztjáról Kan Naoto. Ez egyben a miniszterelnöki poszt elvesztését is jelenti. A kormányfő kezdeti népszerűsége 20% alá esett, mert képtelen volt a természeti és nukleáris katasztrófa megfelelő kezelésére. Bár többször hangoztatta, hogy a krízis végéig helyén kíván maradni, végül a nagy nyomás hatására bejelentette lemondását.

A közvélemény szerint Kan Naoto gyengekezűnek mutatkozott. Arra sem volt képes, hogy a Fukusimai Atomerőművet üzemeltető TEPCO-tól (Tokiói Elektromos Művek) pontos leírást kapjon a nukleáris katasztrófa menetéről és okairól. Bár többször hangoztatta, hogy a krízis végéig helyén kíván maradni, a márciusi tragédia óta posztja mindvégig hajszálon függött.

Politikai elemzők szerint távozásába az is szerepelt játszik, hogy meggyengülését látva politikai riválisai elérkezettnek látták az időt a kormányfői szép megszerzésére.

http://interjapanmagazin.com/bukik-a-japan-miniszterelnok/
http://interjapanmagazin.com/kan-miniszeterelnok-harom-nuklearis-energiaval-kapcsolatos-vezetot-kirugott/
http://interjapanmagazin.com/a-japanok-fele-sugarszennyezett-ma-dozismaximum/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: