You are here

Oroszország rakétákat telepít a Japántól elhódított négy szigetre 📺

demis-kurils-russian_names

Putyin decemberre tervezett tokiói látogatása előtt Oroszország bejelentette, hogy rakétákat telepít a Japántól elhódított négy szigetre.

Talán csak a II. világháború végén volt ilyen „forró” az orosz-japán kapcsolat. Akkor ugyanis a japán fegyverletétel után a Szovjetunió a két ország közötti megnemtámadási egyezményt megszegve lerohanta és elfoglalta Japán négy északi szigetét. Így vált orosz fennhatóságúvá Kunasiri, Itoropu, Sikotan és Habomai. A szigetek hovatartozása azóta is minden kétoldali tárgyalás első napirendi pontja: Japán visszaköveteli őket, az oroszok meg nem adják. Ezért a két fél a háború óta máig nem kötött békét.

A békekötés a két ország közötti gazdasági kapcsolatok alapfeltétele. Japánnak olajra és földgázra van szüksége, amit Oroszország készséggel kielégítene, ráadásul az eddig Európába irányuló exportjánál magasabb áron. Ehhez elsőként rendezni kell a vitatott szigetek hovatartozását, amihez Abe Sinzó és Putyin évek óta egyengette a presztízsveszteség nélküli arany középutat. Mindeddig.

A decemberre, Tokióba tervezett csúcstalálkozó előtt néhány héttel Japánt valóságos hidegzuhanyként érte, hogy a 2. világháborúban elcsatolt négy szigetre Oroszország Basztyion típusú hadihajó-elhárító rakétákat telepít. A hirtelen döntést érthetetlen és megdöbbentő üzenetnek tartják. Durvábbnak, mint amikor Jelcin sikertelen tokiói tárgyalásainak másnapján az oroszok Japán tengeri határánál atomhulladékot bocsájtottak a tengerbe.

A közelgő csúcstalálkozón az új fejlemények fényévnyire távolítják egymástól a tárgyaló feleket. A japánokban feltámadt az orosz szándékok és ígéretek iránti évszázados bizalmatlanság. Egyáltalán van-e értelme az új felállásban az elcsatolt szigetek visszaszármaztatásáról tárgyalni? A tervezett jövő pedig – egy tenger alatti orosz-japán gáz –ill. olajvezeték megépítése – megoldaná-e Japán energiagondjait, vagy éppen kiszolgáltatottságát teremtené meg?

Néhány éve Kína és Oroszország, a két „erős szomszéd” Japán ellen irányuló tengeri katonai együttműködésre szerződött. Míg Kína délen, a vitatott Szenkaku szigeteknél veszélyezteti Japánt, most ugyanezt teszi északon Oroszország. A „harapófogó” bezárult.

A legközelebbi elcsatolt sziget, Hobumai alig 3 kilométerre van a japán partoktól. Az ide telepítendő rakéták néhány másodperc alatt elérik a japán partokat. Az orosz diplomácia általános és ártalmatlan rakétatelepítésről beszél, ám Japán külügyminisztere, Kisida Fumio közölte, hogy országa „komoly jelentőséget” tulajdonít a rakétatelepítésnek, és „megteszi s szükséges lépéseket”.

Donald Trump választási kampányában kilátásba helyezte, hogy hazahívja a külföldön állomásázó amerikai katonákat, vagy felemeli a szövetségeseinek adott katonai védelem árát. Ez elsősorban Japánt és Dél-Koreát érinti. Ám a Japán partok közelébe telepített orosz rakéták tudatában bizonyára nem hagyja védtelenül egyik legfontosabb szövetségesét.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: