You are here

Orosz válasz a japán szankciókra

Abe Sinzó japán miniszterelnök teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország hadgyakorlatba kezdett az un. „Északi szigeteken”, amelyekre Japán is jogot formál. A hadgyakorlat válasz az Oroszország ellen hozott japán szankciókra.

Japán és a Szovjetunió ill. Oroszország között mindmáig rendezetlen probléma a Kuril-szigetek négy tagja (amit a japánok Hoppó-ryódónak, vagyis Északi szigeteknek) neveznek. Kunasir, Iturupu, Sikotan és Habomai az 1885-ös simodai szerződés szerint megilleti Japánt. Ám a II. világháború végén, a japán fegyverletétel után a Szovjetunió a két ország közötti megnemtámadási szerződést megszegve „visszafoglalta” a szigeteket. Ez a mai napig mérgezi a két ország kapcsolatait, olyannyira, hogy azóta sem kötöttek békét.
Japán mindent megtett a szigetek visszaszerzésére, ám próbálkozásai sikertelenek maradtak. Még a „visszavásárlásukra” is hajlandó volna, és érintetlenül meghagyná a „Nagy Szomszéd” tengeri határait, de mindhiába, az még a tárgyalásoktól is elzárkózott.
Japán legszebb álma teljesült Putyin üzenetével, hogy a szigetekről tárgyalni akar. Ám az orosz kormányfő közeledése a legrosszabbkor történt. Japán ugyanis kénytelen volt csatlakozni szövetségese, az USA és az Európai Unió oroszellenes szankcióihoz. Putyin válasza nem maradt el. Oroszország hadgyakorlatot kezdett a szigeteken ezer katonával, öt harci helikopterrel és további száz katonai eszközzel. Abe Sinzó japán miniszterelnök, aki mindeddig a két ország kapcsolatainak javításán munkálkodott, teljesen elfogadhatatlannak nevezte az orosz lépést, a japán külügyminisztérium pedig sajnálkozásának adott hangot.
A két ország megromlott kapcsolatain Japán sokat veszíthet. Oroszországból szándékozott pótolni a fukusimai atomkatasztrófa óta leállított atomerőművek kieső energiatermelését, de számíthatott az orosz kőolajra és földgázra is, amit Putyin az EU-val megromlott viszonya miatt Ázsiában kíván értékesíteni.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: