You are here

Öngyilkos dolgozója miatt lemondott a Dentsu elnöke

dentsu ishii tadashi

Lemondott Ishii Tadashi, a legnagyobb japán reklámcég elnöke, mert túlhajtottság miatt öngyilkos lett egyik alkalmazottja.

Japánban létezik a munkahelyi túlhajtottság, mint betegség. A halálba dolgoztatás külön nevet is kapott: karósi! A szigetországban gyakori, hogy a nagy cégek a profit érdekében „önkéntes túlórára” késztetik dolgozóikat. A munkahelyi túlhajtottságnak évente mintegy kétezer áldozata van. Ide számítják a túlhajtottság miatti öngyilkosságokat, szívrohamot és agyvérzést is.

A Dentsu reklámcég alkalmazásában álló 24 éves fiatalember, Takahasi Micuri havonta 100 túlórát vállalt, s a túlterhelés okozta stressz vezetett oda, hogy szállásán – a vállalat kollégiumában – öngyilkos lett.

Novemberben munkaügyi ellenőrök szállták meg a céget. Vizsgálatot tartottak, mert felmerült a gyanúja, hogy a vállalat alapvető törvényeket sem tart be.

A Dentsu elnöke, Ishii Tadashi a fiatalember haláláért magára vállalta a felelősséget, és lemondott. Kijelentette, nem lett volna szabad engedniük, hogy ilyen mennyiségű teher háruljon a cég alkalmazottaira. Elnézést kért, hogy az elnöki beosztásban töltött nyolc hónap alatt nem szüntette meg ezt a fontos problémát.

Az ügyészségi vizsgálatra válaszul a Dentsu irodáiban a vezetők este 10 órakor kezdik leoltogatni a lámpákat, hogy hazatérésre bátorítsák az alkalmazottakat.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: