You are here

Olimpiai rendezvény Fukusima mellett

 Olimpiai rendezvény Fukusima mellett

A japán országgyűlés alsó- és felsőháza megszavazta az ország jelentkezését a 2020-as olimpiai játékok rendezésére. Amennyiben elnyerik, egyes versenyeket Fukusima mellett fognak rendezni a katasztrófa utáni talpraállás jelképeként.

Az 1964-es Tokiói Olimpiai indította el Japán gazdasági előretörését. Az Olimpia Játékok szenzációs megrendezése hívta fel a világ figyelmét távol-keleti országban rejlő hatalmas lehetőségekre. Az ezt követő nemzetközi “japán lázban” hatalmas fejlődésnek indult az ország ipara, kereskedelme, amelynek eredményeképpen szigetország a világ második (sőt, időszakosan az első) gazdasági nagyhatalma lett.

Az olimpiai sikertörténet más országok számára is követendő példát jelentett. Az …ben rendezett Szöuli Olimpiától hasonló “ugrást” várt Dél-Korea, ám a rendezésből kimaradt a “japán motor”, az összefogás, az egzotikum, a monumentalitás.

Japán készen áll az ismétlésre. Sikertelenül próbálta elnyerni a 2016-os olimpia rendezési jogát, de nem adta fel. A napokban az országgyűlés alsó- és felsőháza is rábólintott az újabb próbálkozásra. Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két év múlva esedékes döntése szerint Japán lehet a 2020-as olimpiai játékok házigazdája, akkor egyes versenyek helyszíne Fukusima mellett lesz a természeti katasztrófa utáni talpraállás jelképeként.

Nakano
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Tokió megpályázza a 2020-as olimpiát

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: