You are here

Okinawa csökkentené az amerikai jelenlétet

Kormányzóválasztást tartottak Japán legdélebbi szigetcsoportján. Okinawa arról nevezetes, hogy ott állomásozik a két ország közötti védelmi szerződés alapján Japánba vezényelt amerikai haderőnek közel fele. A repülőgépek hanghatása és az amerikai katonák randalírozása évek óta zavarja a helyi lakosok nyugalmát. A külföldi katonák egy-egy jelentősebb bűnesete heves Amerika-ellenes tüntetéseket váltott ki. Okinawa vezetői számára kihívás volt a lakosság és az Amerikával szövetséges japán kormány közötti sasszé. Az utóbbi két kormányzói ciklusban Nakaima Hirokazu látta el ezt a posztot, a helyi lakosság egyre növekvő elégedetlenségétől kísérve.
Nem okozott tehát nagy meglepetést, hogy a jelenlegi kormányzóválasztáson a lakosságpárti Onaga Takeshi kapott több voksot. A japán parlament tavaly decemberben megszavazta, hogy a Futemna-ban lévő túlzsúfolt amerikai légibázis egy részét átköltözteti a ritkábban lakott Nagó városba. A tervet azonban az okivawaiaik nem fogadták el. Az új kormányzó megfogadta, hogy eltávolítja a szigetről a futenma-i légibázist, Nago városban pedig nem engedélyezi újabbat létesítését. Kínos helyzetbe hozhatja a japán kormányt, ha az átköltözés tervével szemben él kormányzói vétójogával. Bár Abe kormányfő ezt jogi kiskapukkal megkerülheti, ám az kiváltaná a sziget lakosságának felháborodását.
Az amerikai fegyverekre mindenképpen szükség van az egyre erősebb kínai fenyegetés miatt. A két ország egyre erősödő konfliktusa háborúvá is fajulhat. A II. világháborút követően amerikai nyomásra született japán alkotmány szerint a szigetország csak szerény fegyverzettel rendelkezhet. Ám ezek ma, az erős Kína ellenében, amerikai segítség nélkül nem védhetnék meg Japánt. Az okinawaiak úgy érzik, hogy a kormány feláldozza őket az ország védelmében. Szerintük az lenne megoldás, ha az idegen légibázis lakatlan szigetre költözne.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: