You are here

Növekvő orosz katonai jelenlét a Kuril-szigeteken

Russian-Political-Cartoon

Nagyon úgy tűnik, hogy bekövetkezett az, amitől a japán elemzők tarottak: Moszkva jelentősen megnöveli a vitatott Kuril-szigeteken állomásozó orosz katonák létszámát, sőt idén katonai hadgyakorlatot fog tartani a régióban.  Tokió aggódik az események miatt és igyekszik “megfelelő választ” adni a kihívásokra.

Április 18-án este az orosz távol-keleti katonai körzet parancsnoka, Szergej Szurovikin kijelentette: “Moszkva 2016-ra jelentősen megnöveli katonai jelenlétét a Kuril-szigeteken, az Iturupon és a Kunasiron 2 éven belül katonai telepeket hoznak létre. A fejlesztési tervet már elfogadták Moszkvában. Hasonló, 2020-ig megvalósuló tervekben gondolkoznak az ugyancsak távol-keleti Szahalin-szigeten.”

Szurovikin elmondta, hogy a hadseregnek házakat és szociális, kulturális intézményeket építenek fel. Felújítják az utakat és a repülőtereket, valamint a kiképző központokat. Emellett a Kuril-szigeteken állomásozó katonai egységek fegyverzetét is korszerűsítik. Új rakétavédelmi egységeket, hadihajók ellen bevethető komplexumokat és helikoptereket telepítenek a Japánnal szomszédos térségbe. Sőt Moszkva idén ősszel egy katonai hadgyakorlatot tart a régióban (Vosztok-2014), amely érinti a Szahalin-félszigetet és a Kuril-szigeteket is.

Az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán határán található  Hoppóryódó-szigetek (Északi-szigetek) vulkanikus szigetcsoport négy déli tagjára – Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira – Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A Szovjetunió megszállta a szigeteket Japán második világháborús veresége után, de a szigetország visszaköveteli a Kuril-szigeteket. A vita miatt nem írtak alá békeszerződést a két ország között.

Tokió erre válaszul kijelentette, hogy határozatlan időre elhalasztották Kisida Fumio japán külügyminiszter áprilisra tervezett oroszországi látogatását és “gazdasági szankciókat” helyeznek kilátásba.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: