You are here

Négy kínai járőrhajó fokozza a feszültséget a Szenkaku-szigeteknél

Doma-Miko

Fokozta a két ország között feszültséget, hogy négy kínai hajó több mint 24 óráig tartózkodott a vitatott japán déli szigetek, Szenkaku térségében.

Rekordhosszúságú időt, 24 óránál többet töltött négy kínai őrhajó Japán déli felségvizein, a vitatott Szenkaku-szigetek térségében. Eddig mindössze pár óráig időztek a „történelmi örökségüket” képező, kínai nevén Tiaojü-szigetek közelében, azután visszafordultak. Az egyre erősebb provokáció nem használ a két ország kapcsolatainak.

A vitatott, együttesen 7,5 km² területű öt szigetet a II. világháborút követő nemzetközi döntés Japánnak ítélte. Kína annak idején a döntés ellen nem tiltakozott. Az utóbbi években azonban kiderült, hogy a szigetek térségében szinte felbecsülhetetlen értékű földgáz és olajmezők vannak, s ennek hírére Kína bejelentette „történelmi jogát” a szigetekre. A kínai nyomulást látva a japán kormány a magánkézben lévő öt szigetből hármat megvásárolt, ami nagy felháborodást keltett az Ázsia vezetőjévé erősödött szomszédban. Az óta Kína részéről egymást érik a tengeri és légi határincidensek és a fenyegetések.

„Ez rendkívüli sajnálatos és elfogadhatatlan” – nyilatkozta a médiának Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára. A külügyminisztériumba rendelték a kínai nagykövetség egyik diplomatáját, és rajta keresztül követelték, hogy a kínai hajók azonnal hagyják el japán felségvizeit. Ennek azonban csak órákkal később lett foganatja.
H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: