You are here

Nanakusa-no sekku (七草の節句): A hét fű ünnepe

A Hét Fű fesztivál vagy Nanakusza no szekku (七草の節句) egy régóta fennálló japán szokás: január 7-én hétféle fűvel ízesített rizses zabkását esznek.

A nanakusza hét, fogyasztásra alkalmas tavaszi gyógynövény összefoglaló neve; a növények általában a következők: japán petrezselyem (せり, szeri pásztortáska (なずな nazuna) gyopár (母子草, hahakogusza) tyúkhár (蘩蔞, hakobe) bojtorjánsaláta (小鬼田平子, koonitabirako) fehér retek (蕪, kabu) jégcsapretek (大根, daikon)

A összetevőket tekintve előfordulhatnak eltérések, megesik, hogy egyiket-másikat helyi gyógynövénnyel helyettesítik.

Január 7-én reggel, vagy az azt megelőző éjszaka elhelyezik a füveket, a rizsgombócot és egy fából készült mozsártörőt egy vágódeszkán. A jó szerencsét hozó irányba fordulnak, s ezt éneklik: „mielőtt a madarak a kontinensről (értsd: Kínából) Japánba repülnek, készítsük elő a füveket”. A dal szövegének több változata is van. Az ének kíséretében felaprítják a gyógynövényeket.

Az év első hónapjának hetedik napja a japánok számára évszázadok óta fontos dátum. Jelentősége egy ősi kínai szokásból származik. Hiedelem szerint e napon a hétféle fűvel ízesített rizsgombóc (nanakusza-gaju) elfogyasztása hosszú és egészséges életet biztosít, és megvéd a rontó szellemektől.

Az év ezen időszakában megjelenő zsenge, zöld hajtások színt visznek az otthonokba és elfogyasztóik átérezhetik az Új Év atmoszféráját.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: