You are here

Mutáns lepkék Fukusimában

Mutáns pillangók Fukusimában
Abnormális lepkék születtek a fukusimai nukleáris sugárzás következményeként. Ezek  leszármazottjai is mutánsok.

A fukusimai atomreaktor balesetét követően a lárvakorukban sugárzásnak kitett Pseudozizeeria maha lepkékből kifejlődött egyedek 12 százalékánál japán tudósok mutáns elváltozásokat észleltek.  Ezeknek természetellenesen kis szárnyaik, sérült szemeik és/vagy deformált csápjaik vannak. ( A pillangók utóbbi szervük segítségével tudnak tájékozódni és egymást felismerni.)

Próbaképpen a mutáns egyedeket laboratóriumi körülmények között szaporították, s azok utódainak 18 százalékánál hasonló elváltozásokat észleltek. A harmadik nemzedéknél pedig már 34 százalékra emelkedett a mutánsok száma annak ellenére, hogy a nemző szülők egyike minden esetben egészséges példány volt.

A Ryúkyú Egyetem professzora, a kutatást vezető Otaku Dzsozsi következtetéseket von le az esetből. Az atomerőmű balesetét követően fél évvel a Fukusimában begyűjtött pillangók 52 százaléka deformáltan fejlődött, ami igen magas arány. Ennek okát abban látja, hogy az érintett egyedek a légkörből kapott sugárzást tovább fokozták sugárzott élelem fogyasztásával.

További teszteket végeztek annak bizonyítására, hogy az elváltozásokat valóban sugárzás okozta. A Fukusimától földrajzilag távol eső Okinavában egészséges lepkéket sugárzásnak tettek ki, s az kísérlet ugyanazt az eredményt hozta.

A kutató szerint a fukusimai atomsugárzás megváltoztatta a pillangók génjeit. Arra is utalt, hogy a kutatást rövidesen kiterjesztik más fajokra is.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: