You are here

Munka a fukushimai atomerőmű 1. sz. reaktorblokkjában

Munka az erőműben

Hétfő hajnalban megnyitották a fukushimai atomerőmű 1. számú blokkjának dupla bejáratát, és a szakemberek elkezdték a javítási munkákat.

A március 11.-i, 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár következtében az atomerőmű működésében súlyos üzemzavarok léptek fel, és a környezetében folyamatos a radioaktív sugárzás. A ma hajnali munkakezdést négy nappal megelőzően a sugárzó részecskék csökkentésére légtisztító berendezést helyeztek az épületbe. Talán ennek köszönhetően a bejárat megnyitásakor mérésekkel nyugtázhatták, hogy az épületből nem kerül a környezetbe több radioaktivitás.

Az atomerőmű tulajdonosa, a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) reméli, hogy a szakembereknek 3-6 hónap alatt sikerül lehűteniük a túlforrósodott hűtővíz hőmérsékletét 100 Celsius fokosra, és akkor majd végleg leállíthatják a reaktort. Ugyanezt a folyamatot tervezik a kettes és hármas blokkoknál is, ezeknél azonban először ki kell szivattyúzni a reaktorház alsó részéből a súlyosan sugárszennyezett hűtővizet az erre megépített medencébe.
A fukushimai atomtragédia a több tonna lehűlt fűtőelem elszállításával, és a sugárzó reaktorok bebetonozásával érhet véget. Ezt követheti a nehéz és felelősségteljes döntés a sugárszennyezett környezet és a kitelepített több százezer főnyi lakosság sorsáról.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/417/   
http://interjapanmagazin.com/tengeren-uszo-medence-hutoviznek/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/
http://interjapanmagazin.com/proba-3/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: