You are here

Mochi, a gyilkos desszert

Biztosan használták vagy hallották azt a kifejezést, hogy „ez a végzetem”.  Nem szerencsés ezt a mondatot használni, ha mochi evésről van szó, hiszen sokaknak lett az a végzete.

Ez a tradicionális japán desszert nagyon veszélyes lehet, főleg akkor, ha valaki nem józanul kezdi el enni. Főként újévkor fogyasztják – éppen ezért akkor szedi a legtöbb áldozatát, amikor senki sem figyel a mértéktartó alkohol fogyasztásra és a desszert veszélyeire – de gyakorlatilag az év többi napján is közkedvelt étel.

Az Ázsiai országok nagy részében – így Japánban is – a rizs gyakorlatilag elengedhetetlen az étrendjükből, szinte mindenhol jelen van. Nem csoda hát, hogy maga a mochi alapja is rizs, jobban mondva mochigome, vagyis ragacsos rizsliszt. Nagyon tömör és ragadós desszert, ebből következik, hogy nagy falatot lenyelve fulladást okoz. Akkor van baj, ha az ember egyben akarja lenyelni ezt a rizstésztából készült, belül édes vörösbabbal töltött különlegességet. Még az apró darabokkal is megküzd az ember, de az íze kárpótol minden „szenvedésért”.

Számos fajtája létezik már. Japánban különböző fajtái jelennek meg egyes ünnepnapokon. A már említett újévi mochit megsütik tűzön, ezután vízbe mártják és megszórják cukorral, illetve kinakóval (szójaliszt). Ezt kinako mochinak hívják.

 

A tavasz, a cseresznyevirágzás hónapja. Ennek alkalmából tavasszal sakuramochit készítenek. Ennek rózsaszínű a tésztája, édes vörösbabpasztával van töltve és ehető sós cseresznye levélbe csomagolják bele.

Gyereknap alkalmából az úgynevezett kashiwa mochit készítik el, mely kívül fehér, belül édes vörösbabpasztával töltött és kashiwa tölgy levelével van borítva.

Amikor a lánygyermekeket ünneplik egy egészen különleges fajtáját készítik el a mochinak, ezt hishi-nek nevezzük. Ez a fajtája kocka alakú és piros/ rózsaszín, fehér, zöld rétegei vannak. A három réteget jázminnal, sulyommal és fekete ürömmel színezik.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: