You are here

Minden japán atomerőmű megbukott a vizsgán

A japán atomenergetiai hatóság megvizsgálta, hogy az ország atomerőműi megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak. A vizsgán minden atomerőmű megbukott.

Közeleg a nyár, a nyári csúcs-áramfogyasztás, mert a japán 40-42 Celsius fokos hőségben lehetetlen megmaradni a munkahelyeken, állomásokon, áruházakban és a lakótelepi otthonokban hűtés nélkül.

A 2011-es földrengés és cunami természeti katasztrófája, majd a fukusimai atomkatasztrófa miatt sorra leálltak a szigetország elektromos energiáját biztosító atomerőművek. A bekövetkezett áramhiányban az ipari fogyasztók és a lakosság messzemenő lojalitásával sikerült elkerülni a válságos helyzeteket.

A lakosság hevesen tiltakozik az atomerőművek újraindítása ellen, ám az új kormány ennek ellenére üzembe kívánja helyezni a szigorúbb előírásoknak megfelelő nukleáris áramtermelőket. A japán atomenergetikai hatóságnál júliustól lehet kérelmezni a reaktorok újraindításához szükséges felülvizsgálatokat, ám számításuk szerint ilyen kérelem addig nem fog befutni.

Japán 50 működőképes reaktorából egyiknek sincs meg a kötelező ventillációs rendszere, amely megakadályozná a radioaktív anyagok kijutását a reaktortartályból. Ezek felszerelését még csak kettőn kezdték el.

Szintén csak két reaktor rendelkezik cunamivédelmi berendezéssel, ami három magaslatra épült erőműnél szükségtelen.

Az előírt földrengésbiztos kezelőteremmel csak hét létesítmény rendelkezik. Súlyosabb probléma, hogy egyes erőművek a talaj törésvonalaira épültek. Ennek veszélyeit vizsgálja a hatóság a világ legnagyobb energiakibocsájtását végző Kashivadzaki-Kariva erőműben. Két erőmű esetében, amelyek alatt aktív törésvonalat találtak, az egyiket biztosan le kell szerelni.

Kilenc erőmű esetében még az időpont is meghatározhatatlan, hogy mikorra lesznek képesek az előírásoknak megfelelni.

Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: