You are here

Miért van annyi földrengés Japánban?

Japán a Tűzgyűrű peremén, több tektonikus lemez találkozásánál fekszik.

Japánban nem ritkák a földrengések. Hogy miért van ez? Japán elhelyezkedése a válasz a kérdésre. Az ország a Cirkumpacifikus-hegységrendszer vagy rövidebb nevén Pacifikus-hegységrendszer peremén található. Ez a hegységrendszer a Csendes-óceán medencéjét, vagyis a Pacifikumot veszi körül. Az észak-déli irányban elhelyezkedő rendszerben hegyvonulatok és mélytengeri árkok egyaránt megtalálhatóak. A hegységrendszer kb. 30.000 kilométer hosszú.

A Pacifikumban és az azt körülölelő hegyekben nagyon sok ma is működő vulkán van. Ezért szokás ezt a földrajzi helyet Tűzgyűrűnek is nevezni. A Tűzgyűrűben található a Föld vulkánjainak 75 százaléka és a földrengések 90 százaléka is itt következik be.

Japánban a gyakori földrengések okát abban is kell keresni, hogy az ország több tektonikus lemez találkozásánál fekszik. Ezeknek a lemezeknek az összeütközése szinte mindig vulkánkitöréseket és földrengéseket okoz.

A földrengéseket gyakran követik utórezgések is. Előfordul, hogy évekkel később történik meg az utórezgés.

2011-ben Tóhoku körzetben történt a Földön mért egyik legnagyobb földrengés. A fukushimai atomerőműben 7-es erősségű atomkatasztrófát okozott. Emiatt a japánok úgy döntöttek, hogy fokozatosan leállítják atomerőműveiket.

A Tűzgyűrűben és főképpen Japánban bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy újabb nagy erejű földrengés.

Veres Tamás
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: