You are here

Mi lesz így az olimpiákkal?

A szervezés jól halad, júniusra minden készen fog állni a jövő februári pekingi téli olimpiára, ugyanakkor a tokiói nyári játékokkal kapcsolatos bizonytalanságok komolyan kihatnak a kínai eseményre is – mondta az M4 Sport Sporthíradójában Vajda László, a pekingi szervezőbizottság főtanácsadója.

A hosszú évek óta Kínában élő szakember aggasztónak tartja a nyári olimpia körül kialakult jelenlegi helyzetet, külön kiemelve, hogy az adminisztrációs és szabályozási reformokért felelős miniszter azt nyilatkozta, jelenleg nem tudják megmondani, hogy lesz-e olimpia vagy sem.

 „Mi alig öt hónappal a talán megrendezésre kerülő tokiói olimpia után jövünk és ez az öt hónap áll majd rendelkezésünkre, amennyiben Tokió megtartja a játékokat, hogy elemezzük és adaptáljuk az ottani koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket” – jegyezte meg Vajda László, aki szerint jelenleg talán valamivel nagyobb az esély arra, hogy nem lesznek versenyek nyáron a japán fővárosban. – „Alapvetően egy optimista ember vagyok, mégis azt mondanám, hogy jelenleg 6:4-re áll a helyzet a megtartás rovására, úgyhogy nagyon, nagyon nehéz.”

Vajda László szerint leginkább azért nem lehet pozitívnak nevezni a szituációt, mert úgy tűnik, marad a járvány miatt kialakult bizonytalanság még jó ideig. A tokiói szervezőknek márciusban kellene megmondaniuk, hogy nézőkkel, vagy nézők nélkül rendezik a viadalokat, a magyar szakember viszont úgy véli, ez a határidő akár májusig is kitolódhat, ha csak márciusra nem alakul ki valamilyen szempontból egyértelmű helyzet.

 „A csapatok, a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolók készülnek, nem tehetnek mást, kényszerpályán van minden. Rengeteg pénz és energia fordítódott már a halasztásra is, úgyhogy ez a fajta kényszerpálya rendkívüli módon frusztrálhatja a japán kollégákat” – nyilatkozta a szakember. „Valószínűleg az lesz, hogy ha bármilyen körülmények között, üres stadionokban is, de a lebonyolítás kivitelezhető, akkor véleményem szerint az olimpia meglesz tartva. Ha nem lesz meg, nem is merek rá gondolni, hogy nálunk itt Kínában, Pekingben a következő év februárjára milyen döntés születik.”

A pekingi játékok kapcsán ez a bizonytalanság az egyetlen hátráltató tényező, mivel a szervezés egyébként rendben, a terveknek megfelelően halad.

„Furcsa hangulat uralkodik itt nálunk Pekingben. Mindenki csinálja a dolgát és nagyon feszes időrend mentén készülünk, ha tetszik, úgy, mintha mi sem történne. Szervezési szempontból semmiféle lemaradásban nem vagyunk, anyagi gondja nincsen a szervezőbizottságnak, a humán erőforrás, infrastruktúra a helyén van. A tokiói események, a koronavírus és minden e körül folyó ügy befolyásolja a hangulatot, de nem az előkészületeket.” – hangsúlyozta a főtanácsadó.

MTI Korrigálva

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: