You are here

Mesterséges intelligencia irányítja a taxisokat Tokióban

 

Közös pilot programot tesztel a Toyota, a JapanTaxi, a KDDI és az Accenture. A tesztelt szolgáltatás lényege, hogy mesterséges intelligenciával támogassák a taxis szolgáltatást.

A rendszer a mobiltelefonok lokációs adatfolyamát és az adott területre szervezett események adatait összeveti. Így ki tudja számolni a környéken az igényeket a taxiszolgáltatásra. A szolgáltatást Tokióban tesztelték.

A Toyota a világ legkörnyezettudatosabb autógyára. Hibrid autói előállítása mellett élen jár a robotika, a jármű automatizálás és a mesterséges intelligencia fejlesztésében is.

A Toyota által tesztelt rendszer fél óránként előre meg tudja mondani a városban közlekedő foglalt taxik számát. A struktúra üzemeltetői körzetenként megfigyelik a taxik helymeghatározási adatait és a népsűrűség változásait. Ezeket az adatokat kiegészítik az időjárásra, a nagyobb rendezvényekre és a tömegközlekedés elérésére alkalmas információkkal.

Az összes begyűjtött adatot egy mesterséges intelligencia (AI) kezeli. Az első kísérletek során 94,1 százalékos pontosságot értek el.

2018 februárja óta a JapanTaxi egyik leányvállalatának sofőrjei olyan tableteket használnak, amelyekre az új rendszer van telepítve. A tablat képernyőjén megjelennek a szabad és a foglalt taxik is. Ez alapján a vezetők láthatják, hogy melyik útvonalon várható a legtöbb fuvar.

 A rendszert tesztelő sofőrök bevétele 20 százalékkal növekedett. A többi taxis is szeretné minél előbb használni az új rendszert, amely forradalmasítaná a taxizást és az újdonsült sofőrök képzésére is tökéletesen alkalmas lenne.

Veres Tamás

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: