You are here

Merénylet végzett az észak-koreai diktátor fivérével

kim-jong-nam-0

A kulala lumpur-i repülőtéren két ügynöknő méreggel meggyilkolta Kin Dzsong Un észak-koreai diktátor fivérét.

 

Február 13-án, a malajziai főváros nemzetközi repülőtéren két ügynöknő meggyilkolta az észak-koreai diktátor féltestvérét, a 45 éves Kin Dzsong Nam-ot.

Az első hírek szerint az ügynöknők mérgezett tűvel öltek, de a részletes orvosi vizsgálat bebizonyította, hogy áldozatukkal a szájba került méreg végzett. Kin Dzsong Nam egy Makaóba induló gépre várt, amikor a beszállást intéző személyzet segítségét kérte. Valaki hátulról leszorította az arcát és folyadékot öntött rá. A repülőtéri klinikára került, de útközben már fejfájás gyötörte és az ájulás határán volt. Miközben a közeli kórházba szállították, a vérkeringése összeomlott és az életét már nem tudták megmenteni.

A maláj hatóságokat kezdetben megtévesztette, hogy a férfinél egy Kim Csol névre kiállított észak-koreai útlevelet találtak. A dél-koreai hivatalos szervek által adott ujjlenyomatok segítségével azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy a halott férfi Észak-Korea kommunista diktátorának bátyja.

kim jong nam

Kim Dzsong Un és meggyilkolt bátyja, Kim Dzsong Nam

© MTI / AP / Kambajasi Sizuo, Wong Maye-E

Az Észak-Koreát „felépítő” Kin Ir Szen halála után fia, Kim Dzsong Il vette át a hatalmat. Az ő első fia, Kim Dzsong Nam, házasságon kívül született egy színésznőtől, aki Moszkvában halt meg. A fiú felnőve szeretett hamis útlevéllel utazgatni. 2001-ben a japán Disneyland meglátogatására érkezett, de a Narita nemzetközi repülőterére hamis útlevél használata miatt letartóztatták. A Pang Hsziong, vagyis Dagandt Medve névre szóló kínai útlevél szerencsétlen, sőt, nevetséges hamisítványnak bizonyult. A japán hatóságok rövid huzavona után hazaengedték, de a kellemetlen eset megpecsételte további sorsát. Apja úgy döntött, hogy a fiú féltestvére lépjen örökébe.

kim jong brothers

Kim Dzsong Il mellett utódja Kim Dzsong Un, mögötte a fiú meggyilkoltatott bátyja

© MTI / EPA / Yonhap

 

A fiatal Kim Dzsong Un kegyetlen kivégzésekkel alapította meg hatalmát. Végzett azon rokonaival, katonatisztekkel és kormánytisztviselőkkel, akik veszélyt jelenthettek számára. A háttérben mindinkább erősödtek a diktátor iránti elleni érzések, többen a visszafogottabb bátyjában látták a megfelelő utódját. Bár Kim Dzsong Namnak semmilyen pozíciója nem volt, menekülnie kellett. Külföldön élt, de ott is utolérte a diktátor kegyetlensége. 2012-ben Makaóban sikertelen merényletet kíséreltek meg ellene. Életéért könyörgő levelet írt nagyhatalmú öccsének, akit ez sem hatott meg. Így, többszöri próbálkozás után a napokban beteljesedett, ami csak idő kérdése volt.

A halottasházban több ország képviselői megtekintették Kim Dzsong Nam holttestét. A Kiodo hírügynökség képviselői tajtékot láttak a szája körül, ami a halálos mérgezés jele. Észak-Koreai malajziai nagykövetsége hivatalosan is kérte a holttest kiadatását. A malajziai rendőrség azonban a test felboncolásáig és annak kiértékeléséig ennek addig nem tesz eleget.

A gyilkosságot elkövető két ügynöknő taxin menekült a helyszínről. A malajziai bűnüldöző szervek elfogtak egy vietnami útlevéllel rendelkező nőt, másnap pedig még egyet, és további személyeket köröznek. Azt is vizsgálják, hogy mivel foglalkozott és kikkel találkozott Malajziában a meggyilkolt.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: